sourze.se
Artikelbild

Tygliberalismen imponerar inte

"Det finns mig veterligen ingen som bär burka i Sverige. Märkligt vad, när FP och SD vill ha ett förbud mot det klädesplagget?"

Folkpartiet har den senaste tiden gjort som de alltid gör i valrörelser, dammat av batongen och lanserat populistiska kravförslag. Detta börjar bli en tradition för Folkpartiet, som 2002 drev förslaget om språktest för medborgarskap, 2006 ville införa obligatoriska gynundersökningar och nu 2010 vill ha burka- och niqabförbud i skolor.

Det som provocerar mig mest är att Jan Björklund försöker förflytta fokus från det faktum att skolresultaten i Sverige är dåliga, från att hans politik har misslyckats, till hur enskilda personer klär sig. När lärarna vill ha mer resurser för att kunna engagera sig i elevernas utbildning eller när de som behöver mer hjälp inte kan få det i för stora klasser, då svarar Jan Björklund med en slags skenmanöver - "Men kolla henne då, kolla vad hon har på sig!". Eller "Men... eh... kolla på honom, han har keps inomhus".

Björklund gör problemen i skolorna, med arbetsmiljö och kunskapsresultat, till problem för och av enskilda individer. Kanske har han insett att hans politik har misslyckats och försöker nu desperat hitta någon att skylla det på. Och vilka är det på modet att skylla på nuförtiden? Japp, just det; muslimerna.

Det finns mig veterligen ingen som bär burka i Sverige. Märkligt vad, när FP och SD vill ha ett förbud mot det klädesplagget? I Danmark finns det ungefär tre stycken. Det finns däremot ett antal kvinnor i Sverige som bär niqab, av dem uppskattningsvis fem tjejer som pluggar på högskolan. Dessa vill nu Folkpartiet göra det svårt för.

Fp påstår att det handlar om kommunikation, att man ska kunna se varandra. Men varken elever eller lärare har uppfattat det som problematiskt att kommunicera. De ser det hela som en icke-fråga. Björklund är inte särskilt konsekvent heller, eftersom han inte vill förbjuda distansutbildningar eller utbildningar för synskadade.

Det verkar mest handla om att trycka till en grupp som redan idag har det tufft. Islamofobin ökar i Sverige och FN:s människorättsråd har kritiserat Sverige just för de ökade hatbrotten, diskrimineringen och rasismen. Då är det lågt att underblåsa dessa vindar och spä på existerande fördomar.

Jag vill ha ett samhälle där elever har större inflytande över sin utbildning och sin arbetsmiljö, inte tygförbud. Jag vill ha ett samhälle där män inte försöker diktera vilka kläder kvinnor får och inte får ha, utan ett samhälle där varje kvinna kan välja hur hon vill gå klädd. Jag vill ha ett samhälle där inte bara de som har det lätt i skolan ska premieras, utan ett samhälle där alla får chansen att uppnå kunskapsmålen. Kreativitet ska vara ett starkt ledord i skolan, och livslångt lärande en självklarhet i ett modernt samhälle med en flexibel arbetsmarknad.

Vi skapar inte jämställdhet genom att göra det svårt för vissa kvinnor att skaffa sig en utbildning. Det behövs en förståelse för könsmaktsordningen och vi måste bryta de normer som finns om hur män och kvinnor ska vara. Det som behövs är till exempel satsningar på genuspedagogik inom skola och förskola, förenkla möjligheten till utbildning, ett aktivt arbete mot mäns våld mot kvinnor och jämställda löner på arbetsmarknaden. Inte att blunda, peka och skylla på någon annan.

Följ ungdomspartiledarnas debatt på Sourze här


Om författaren

Författare:
Maria Ferm

Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2010 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: