sourze.se

Hur ska äldre människor äta?

Äldre människor motionerar ofta inte så mycket. Därför behöver de inte så många kalorier per dag. Men de behöver ändå tillräckigt med protein och naturligt fett för att bygga upp och reparera.

Äldre människor har ofta en djupt rotad bundenhet till stärkelsematen. Gröten, brödet och potatisen upplevs som basen i födan. Många äldre upplever, att deras livskvalité skulle sänkas om de inte regbundet finge äta dessa matvaror. Köttmaten, sovlet, tycker de är en mindre och lyxig del av måltiden.

De äldre är särskilt utsatta för att få kärlsjukdomar. De har därför särskilt stor anledning att äta kost som förebygger detta.

Här ett förslag till komproimiss:

Gröten bör man helt avstå från. Jag vet ingen gröt som inte är helt kolhydratdominerad. Samma sak gäller pankaka och makaroner.

Bröd kan man äta i form av någon lågkolhydratvariant. Till exempel innehåller Finn crisp, flatbröd eller Wasa fiber plus under 5 gram kolhydrater. en hel sådan med rikligt med smör och ost på, motsvarar en rejäl vanlig smörgås i mättnads- och näringseffekt, men ger bara 2 - 3 gram kolhydrater. Smör, man kan ställa fram en bit på ett smörfat på bordet och hyvla med en osthyvel. Samma hyvel kan användas till den feta osten. Bregott är OK. Margarin, till exempel Becel, Keio,Milda, lätt och lagom är helt förbjudet. De innehåller sjukdomsframkallande konstgjorda fetter. Vi har under människans hela historia ätit animaliska fetter utan restriktioner ända tills de senaste 40 åren och i tropikerna kokosfett. Hjärtinfarkt var ända till början av 1900-talet en ovanlig sjukdom- och dödsorsak.

Potatis kan man äta till nöds. En deciliter potatis innehåller 16 gram kolhydrater och det kan rymmas inom en kolhydratgräns på 20 - 40 gram per dag.

Till frukost kan en äldre kvinna äta en halv Finn crisp med mycket smör och ost, samt ett ägg. en stor man kan äta det dubbla. Kaffe med grädde!

Till luch och/eller middag kan man äta kött/fisk- rätt tillagad med så mycket smör och grädde man rimligen kan få dit. Matmängden anpassas till kroppsstorlek och fysisk aktivitet. Köttmängden kan motsvara ens egen knytnäve.

De billiga matoljorna som majsolja,solrosolja etc. innehåller nästa bara sjukdomsframkallande omega-6 och ska inte alls användas. Steka bör man göra i smör eller kokosfett.

Grönsaker till maten efter önskemål. Äldre människor behöver inte tvinga i sig stora mängder grönsaker, det är bara jobbigt för dem. Frukt är en utomordentligt stor inkomstkälla för livsmedelshandeln men innehåller nästan bara vatten och sockerlösning samt försumbart lite med vitaminer och mineraler - se Livsmedelsverkets hemsida. Frukt kan helt uteslutas även om man " känner sig friskare" via äpplen och päron.

I Danmark planeras nu en punktbeskattning av mättat fett.Detta baseras på MYTEN om att mättat fett är farligt för hjärtats hälsa. Mycket egendomligt att denna myt totalt har kunnat besegra förnuftet över hela jorden. Men det hanlar som vanligt om pengar, stora pengar!


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 15 aug 2010 20:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: