sourze.se
Artikelbild

Tvättnötter – bluff eller tvättrevolution?

"Nötterna rullade fram över bänken då jag slängde upp min tvätt, jag hade kommit åt en påse. Jag tänkte någon har käkat nötter, men så såg jag lappen. Tvättnötter stod det, och en mailadress."

Det var ett tag sedan luddpolisen kom med sin rullator och slog käppen i dörren hos mig. Fast här om dagen var det faktisk några riktiga nötter som var igång och tvättade. Nötterna rullade fram över bänken då jag slängde upp min tvätt, jag hade kommit åt en påse. Jag tänkte "någon har käkat nötter", men så såg jag lappen. "Tvättnötter" stod det, och en mailadress. Jag skrev av lappen och tog ett par nötter i fickan, där fanns nog ett halvt kilo. Nötterna ser ut som hasselnötter, men är det tvål i dem eller vad?

Såklart satte jag igång med lite efterforskning. Jag skrev ett mail till adressen på lappen och berättade om mitt intresse och min nyfikenhet. Efter ett tag kom det ett ganska långt svar. Jag får veta av Anna att det är Indiska tvättnötter sapindus mukorossi. Det kan användas som ett miljövänligt tvättmedel och är helt utan kemikalier. Nötterna innehåller saponin, ett gammalt beprövat rengöringsmedel som vi i Sverige tidigare utvann ur såpnejlika. Det är milt och skonsamt, men ger samtidigt en grundlig och effektiv rengöring av både vit- och kulörtvätt. De ska kunna användas till alla tyger och temperaturer. Något sköljmedel behövs inte, men det kan användas om man vill ha någon speciell doft. Tvättnötterna är idealiska för allergiker och vid hudproblem. Det är doftneutralt och dessutom billigt – 1 kg räcker ett år om man tvättar 2-3 ggr i veckan kostar bara150 kr! Resterna kan komposteras.

Jag undrar hur Anna tvättar och hon berättar:

"Lägg 5-8 nötter i en tvättpåse eller i en hopknuten strumpa och lägg i maskinen. Nötterna kan användas tills de är helt trasiga. Jag brukar göra så att jag börjar med sex nötter och efter fem-sex tvättar lägger jag i ett par nya. Efter åtta-tio tvättar så byter jag alla. Vill jag bleka tar jag lite bikarbonat extra berättar Anna, cirka en tesked per maskin.

I diskmaskinen lägger jag en nöt i facket för diskmedel, och den använder jag till minst två diskomgångar. Hårschampo har jag använt det till, om håret inte är för fett. Fungerar även som mjällborttagningsmedel. Jag brukar också använda det som balsam – fungerar mycket bättre än vanligt balsam.

Bad av husdjur går också bra. Skyddar mot insekter och småkryp. Rengöringsmedel, kök, badrum, allmän rengöring. Biltvätt. Blir blankare och håller bort smutsen bättre än något annat medel. Ta bort bladlöss på växter. Ger glans åt guld och silversmycken, samt skyddar mot oxidation."

Anna mailade lite olika recept:

Schampo: Lägg 50 g nötter 18-20 st i en kastrull och häll på 5-6 dl vatten. Koka upp under lock, koka ett par minuter och låt stå i blöt minst 10 min. Sila av, häll upp vätskan i en flaska och förvara i kylskåp. Flytande tvättmedel används till: Biltvätt, allmän rengöring, handtvätt, hundtvätt... använd två-tre matskedar vid varje tillfälle.
Balsam: Ta en skvätt och massera in i håret.
Fönsterputs: 2 msk tvättmedel 1 msk ättika.

Nötterna skördas i norra Indien, i södra delen av Himalaya i november månad. De fraktas sedan med båt till Sverige. Anna berättar att hon har använt tvättnötter sedan i juli förra året och att hon är mycket imponerad av detta universalmedel. "Jag kan sälja nötter till dig om du är intresserad" berättar hon. "Min tanke är inte att tjäna något på nötterna, utan anledningen till att jag försöker marknadsföra dem är utifrån miljötanken om hållbar utveckling och att jag vill ge många möjligheten att uppleva denna fantastiska produkt." Det är bara att höra av sig så ska jag få beställa. Anna menar att nötterna även är en bra och annorlunda "gåbortspresent".

Jag forskade lite på nätet och stötte då på de som rosade nötterna de som inte riktigt fattade vitsen med eller trodde på dem. Det har gjorts en undersökning i Norge där de har kommit fram till att nötterna är en bluff – det går lika bra att tvätta en maskin bara med kallt och varmt vatten, det blir egentligen samma resultat med eller utan nötterna.

Det verkar vara lite av kejsarens-nya-kläder-syndromet. Folk höjer nötterna till skyarna för att andra gör det. Någon tyckte att det var för jävligt att utnyttja människors dåliga miljösamvete till att köpa bluffprodukter. En annan undrar om det kan ha något med kalkmängden i vattnet att göra. Hon hade väldigt mycket kalk i sitt vatten och en del skrev att det nog kunde ha med saken att göra. Andra rapporterar att det funkade fint för dem, trots att de hade mycket kalk i vattnet.

Efter ytterligare några dagar kommer ännu ett svar, även detta mycket positivt:

"För mig fungerar tvättnötterna jättebra och tvätten blir ren. Ull och siden lakas inte ur utan behåller sin smutsavvisande karaktär. Det kan kanske vara så att det inte fungerar om man underdimensionerar tvättemperaturen. Moderna tvättmedel är ju gjorda för att tvätten ska verka ren även när den är tvättad i för låg temperatur i förhållande till tygsort. Att vittvätten inte ser så vit ut som den gör med vanligt tvättmedel är väl för att vanligt vittvättmedel färgar tvätten vit. Jag använder nötter dels köpta på marknad i Indien, dels köpta på andra ställen. Bluff är de inte, för de innehåller faktiskt saponin. Sen om man upplever tvätten som ren eller inte är en annan sak."


Vem står egentligen bakom den norska undersökningen? När jag ser att alla miljövänliga tvättmedel får sämre resultat än enbart vatten blir jag mycket skeptisk. Detta påminner lite om den stora undersökning som tobaksbolagen gjorde för 10-15 år sen, som visade att det inte alls är farligt att röka.

Har du själv hört talas om tvättnötterna? Kanske rent av provat? Vill du dela med dig av din erfarenhet? Kanske du inte alls visste om att det finns små nötter som kan göra rent? Blev du sugen på ett par tre nötter för att testa?


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2010 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: