sourze.se
Artikelbild

Döden på nätet

Vilka tankar väcks i dig när du hör "gravplats på nätet". En virtuell minneslund, är det bra, kusligt, naturligt? Vad kan det finnas för fördelar och nackdelar?

Jag hörde på radion i dag om sajter på nätet där användarnas profiler finns kvar när de dör, de går inte att ta bort. Jag frågade min son vad han skulle tycka om det, sedan frågade jag även mina vänner. Det blev en bra diskussion! Vad tycker du, hur skulle det vara att ha en profil kvar på nätet till en som gått bort?

Roger: Helt ok för min del men skulle nog vara jobbigt om det gällde mina barn...

Susanne: Hei bente ; jeg syns det er fint. Et minne av vedkommende, for å lese. se foto, minnes..kanskje noen ikke syns det er noe, men inne i andre siter eksempletvis multiply,er det mye større sites. der er min venns profil kvar sen han dog 2 år tilbaks..vi som kjente ham prater litt sammen der og sender minnekort, lytter til musikk-linker han postet, etc.: kult å lese morroe komentarer og episoder vi delte.

Björn: Tror det kan vara en bra idé att, tillsammans med sitt eventuella testamente, lägga ett dokument med lösenord till alla sociala sajter och liknande, och en anvisning till en betrodd släkting eller vän att radera dem efter ens död. Men det kan ju kännas jobbigt att be barnen skriva ett sådant dokument. Jag har själv några vänner som är döda men som seglar runt på nätet som flygande holländare.

Conny: Jag har skrivit ner mina inloggningsuppgifter och önskemål och lagt det i typ vita arkivet papperna, en god vän till mig gick bort förra sommaren och hans sida finns ju kvar kikar in på den då och då det känns lite som en gravplats hmmm men håller med roger det skulle vara skitjobbigt om det gällde barnen.

Christina: Lagstiftningen är inte ikapp de nya sociala medierna... Men gissar att vi i framtiden kommer att kunna testamentera v... Visa meråra bloggar, profiler osv med tillhörande lösenord. Har inte funderat så mycket över detta vad gäller mig själv rent praktiskt – men ska nog... Störst betydelse har det nog för ens familj. Om – Gud förbjude – min dotter dog före mig kunna jag nog vilja kunna VÄLJA om jag vill ha kvar hennes profil eller inte Om hon själv inte uttryckligen önskat något i detta avseende förstås. Hmmm... vi får nog prata om detta hemma tror jag. Tack för att du lyfte frågan Bente! Vilket radioprogram var det? Skulle vilja lyssna om det går i repris eller så...

Renee: Dom kanske är döda då dom som aldrig gör nåt...

Michael: Nemas problemas, nätet kan aldrig bli "skyddat"!

Karin: Dom kanske har datorer även där dom befinner sig, vad vet vi?

Christina: Ja, Karin, vem vet! Önskade ibland att min mor rattade en Fb-profil från himlen... eller att hon hade haft Fb när hon levde och jag kunde läsa hennes kloka ord nu...

Jan: Personligen har jag inget emot det! Det blir en virtuell minneslund sas.

Christina: Tänker lite som du Jan – MEN det finns också en risk att mindre välvilliga människor skriver taskiga kommentarer på någons profil, blogg osv – och så finns det ingen som kan bemöta/ta bort dessa – hur kul vore det...? Cyberspace har många möjligheter – och en del risker – precis som allt annat i livet :

Vi är i denna tiden nu då det är aktuellt att skänka de döda på nätet en tanke och tänka till lite förebyggande för de som fortfarande lever. Vad tycker du? Vad känner du? Är det en fråga som berör, som du tänker på, hur skulle du vilja ha det? Dela dina tankar i en kommentar NU!


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 31 maj 2010 09:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: