sourze.se

Hur jag lärde mig köra bil

"Bilen var en MORRIS 8. Skåpbil. Engelskt grön med svarta skärmar. Text på sidan, ”TRUEDSSONS”, inramat av konturerna av en fisk i guld kan jag se framför mig än idag!"

Jag fick upp ett minne, då jag läste Lennarts artikel om Stadsbiblioteket i Malmö, Ett fint arbete under brinnande krig.

Lennart hade att välja på Truedssons fiskaffär på Baltzarsgatan eller Stadsbiblioteket, då han skulle bli springpojke. 1946 skulle jag bli tretton år på sommaren. På Sorgenfriskolan där jag gick i sjätte klass det året, hade jag en skolkamrat. Hans föräldrar hade en inneboende som hette Stig Hansson. Denne var tjugo år. Jag var ofta hos min skolkamrat vintern 45-46. Jag kom att lära känna Stig Hansson väl. Stig fick jobb som Chaufför hos Truedssons fisk. Då jag hade intresse för bilar, som de flesta pojkar antar jag, fick jag åka med honom på Sommarlovet 1946. Bilen var en MORRIS 8. Skåpbil. Engelskt grön med svarta skärmar. Text på sidan, ”TRUEDSSONS”, inramat av konturerna av en fisk i guld kan jag se framför mig än idag!

Alltnog, på den tiden kunde "fint" folk få fisk hemkört av Stig. Två eftermiddagar i veckan levererades "fiskpaketen" till kunden. På vägen mellan Malmö och Limhamn, bland de "fina" villorna var det många leveranser. Då fick jag lära mig att köra bil – jag körde mellan adresserna och Stig sprang in med paketen. Någon trafik på eftermiddagarna var där knappast på den tiden. Med två timmars "lektioner" flera gånger i veckan blev jag den sommaren en fullfjädrad "chaufför". Till saken hör att jag var 190 cm lång redan på den tiden, så ingen tyckte att det var konstigt med att jag satt bakom ratten.

Det var en liten minnesbild av förhållandena i Malmö på den tiden. Jag har haft mycket glädje av mina kunskaper i bilkörning sedan dess. Efter skolan blev jag springpojke på KEMIGRAFISKA AB i MALMÖ vintern 47-48. Sedan med uniform hos CASON Kläder på Gustav Adolfs Torg, med filial på Värnhem. Nu är jag 77 år så min olovliga bilkörning lär vara preskriberat vid det här laget.

Kanske någon som läser detta också får en minnesbild som denne kan utveckla, liksom jag av Lennarts artikel?


Om författaren

Författare:
Jan Olsson

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2010 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: