sourze.se
Artikelbild

Har du råd att bo kvar när bostadsbubblan spricker?

"Det är inte ens 20 år sedan då vi hade förra bubblan som tvingade många människor från sina hus och hem. I vissa fall gav folk till och med bort sina bostadsrätter gratis för att de inte hade råd med räntor och amorteringar."

Den senaste tiden har bostadsrätter blivit 20 procent dyrare och priset på villor har ökat med ca 10 procent i Stockholm. Nytt rekord, halleluja! Det som hände hösten 2008 var inte slutet på festen, utan bara en paus för att fylla på i glasen. Att säga att vi har en överhettad bostadsmarknad i Sverige är kanske att sparka in en tältöppning, men här är några saker som talar för att Sverige blivit en drivbänk där något riktigt läskigt kunnat gro under lång tid.


1. Bostadspriserna i Sverige har stigit med över 150 procent sedan 1997. Uppgången tillhör den högsta i hela världen och är betydligt större än i USA före kraschen.
2. De få länder som haft ett ännu kraftigare bostadsrally som Irland, Spanien och Storbritannien har redan upplevt ett ordentligt prisras. I Sverige har priserna stigit.
3. Svenskarnas skuldsättning i förhållande till inkomsterna är rekordhög. Den är högre än innan 90-talskrisen och högre än de amerikanska hushållens på toppen.
4. I nästan alla andra länder faller skuldsättningen. I Sverige stiger den. Bolånen växte med bortåt 10 procent i fjol.
5. Belåningsgraden på bostäder har stigit till rekordnivåer på över 60 procent.
6. De svenska bolåneräntorna är klart lägre än i andra europeiska länder och även kraven på kontantinsats.
7. I Sverige är bostadsköp gynnade genom ränteavdrag och slopad fastighetsskatt.
8. Statliga SBAB har under lång tid eldat på marknaden genom generösare villkor och låga räntor.
9. Svenska banker har varit gynnade av en stor andel bolån i sina portföljer. Nya regler kommer att göra det dyrare för bankerna att låna pengar vilket betyder dyrare bolån.
10. En väldigt stor del av nyutlåningen till bostäder görs till rörlig ränta vilket ökar sårbarheten för en kommande räntechock.


Till det kommer att en stor del av svenska folkets förmögenheter är låsta i boendet. Ett decennium av uppgång har skapat hundratusentals miljonärer. Den dagen 40- och 50-talisterna vill frigöra sina pengar samtidigt kan det bli trångt i dörren. Tillsammans får det här alla larmklockor att ringa samtidigt.

Men det har de i och för sig redan gjort ett tag, utan att något har hänt. Och visst kan slutsatsen visa sig vara helt fel. Men det är också det försåtliga med bubblor. De svävar ofta vackert genom luften så länge att det är lätt att tro att de kommer vara för evigt. Många pekade ut de galet övervärderade it-aktierna och perversionen på den amerikanska bostadsmarknaden flera år i förväg. Idag kan man låna upp till 95 procent av värdet hos till exempel SBAB, trots att vi alla vet att det aldrig har varit så dyrt att köpa en bostadsrätt i Stockholm.

På vartenda seminarium krigar vi för att folk ska sluta se sin bostad som en tillgång som alltid kommer att öka i värde. Det är inte ens 20 år sedan då vi hade förra bubblan som tvingade många människor från sina hus och hem. I vissa fall gav folk till och med bort sina bostadsrätter gratis för att de inte hade råd med räntor och amorteringar. I din bostadsrätt sitter du bokstavligt talat i knäna på dina grannar.

Vi säger inte att det är fel att äga en bostadsrätt – vad vi däremot säger är att se den för vad den är och inte vad alla andra påstår att den är och skaffa dig marginaler för att klara en högre ränta eller oväntade utgifter. 40 procent av Sveriges befolkning har inte 25 000 SEK på kontot och nästan lika många kommer att behöva lämna sina bostäder om räntan stiger till 6-8 procent. Det är inget konstigt, det har hänt tidigare. Situationen vi har idag är väldigt ovanligt och den kommer inte att bestå för alltid.

Därför vill vi på bjuda in dig till två saker – den ena, titta och räkna verkligen efter, hur kommer din ekonomi att klara en räntehöjning till 3, 4, 5, 6 och till och med 7 procent? Den andra inbjudan – besök gärna ett av våra seminarier eller workshops www.Balansekonomi.se, www.pengakoll.nu för ett nytt sätt att se på din ekonomi!


Om författaren

Författare:
Charlie Söderberg

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2010 09:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: