sourze.se
Artikelbild

Ungdomar måste få arbeta vid sidan av studierna

När jag först läste om Arbetsmiljöverkets förslag till förbud för ungdomar att arbeta vid sidan av sina studier var jag tvungen att nypa mig själv i armen. Jag trodde att det var ett skämt.

Förslaget innebär att en person under 18 år inte får jobba och studera mer än åtta timmar per dag sammanlagt. Det innebär i praktiken att ungdomar som idag jobbar extra i kiosker, delar ut tidningar eller jobbar på café kommer att bli uppsagda. För vilken arbetsgivare vill ha en person anställd som kanske bara kan hoppa in en timme vissa dagar, tre timmar andra dagar och vanligast, inget alls?

Dessutom är det ett enormt ansvar för arbetsgivarna, som riskerar drabbas av böter om de inte varje dag har koll på hur mycket ungdomarna har pluggat innan de kommer till jobbet.

En av anledningarna till Sveriges höga ungdomsarbetslöshet är den dåliga kopplingen mellan arbetsmarknaden och utbildningen, alltså för lite praktik som gör att man får kontakt med en arbetsgivare till dess att man ska söka jobb.

Jag och Centerpartiets Ungdomsförbund är övertygade om att ungdomar kan bestämma själva hur mycket de klarar av att arbeta vid sidan av sina studier. Vi är dessutom helt säkra på att det är positivt att fler unga människor får chansen att tjäna lite pengar, testa på ett yrke och ha en chef att ringa till och fråga om jobb när de är klara med utbildningen.

Jag hoppas verkligen att Regeringen slänger Arbetsmiljöverkets förslag till att höja ungdomsarbetslösheten i papperskorgen så snabbt som möjligt.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Magnus Andersson

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2010 09:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: