sourze.se
Artikelbild

Darin kommer rädda Sverige i Eurovision

"Darin är, med undantag av Peter Jöback, den enda artist vi haft hittills i årets tävling som har pondus nog att kunna vinna hela Eurovision Song Contest."

Melodifestivalen börjar tappa tittare och det är färre som röstar, vilket betyder att det är dags för SVT att allvarligt börja fundera på att korta ner tävlingen för att behålla tv-tittarnas intresse i framtiden.

Årets tredje deltävling var bland de lättaste att avgöra på många år. Vem som helst hade kunnat förutspå resultatet. Men innan jag går in på min analys av bidragen måste jag först säga hur jävligt tråkigt programmet har blivit. Programledarna framstår som dåliga skådisar utan humor, men det beror inte på Måns Zelmerlöv utan på den urusla manusförfattare som SVT engagerat i år. Vitsarna är urtrista. Jag skrattade inte alls - gjorde ni det? Undantaget var förstås Dolph Lundgren som, trots det dåliga manuset ändå väcker allas intresse när han dyker upp i rutan. Och Christine Meltzer ser konstigt ut. Kolla på hennes ben nästa gång - visst är de lite för beniga och spinkiga? Eller börjar jag kanske bli gammal och få fel på mina ögon?

Johannes Bah Kuhnkes "Tonight" var ingen dum låt, men den höll inte och det förvånar mig med tanke på att en av låtens upphovsmän är den superkommersielle Anders Hansson. För dem som inte känner till det namnet vill jag berätta att han är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare som på 80-talet skrev och producerade hit efter hit efter hit för artister som Lilli och Sussie och Martin "E-Type" Eriksson samt en rad till ihop med popguruerna Ola Håkansson och Tim Norell, det berömda teamet "Norell Oson" som de hette på den tiden. Det finns ingenting mer att säga om bidraget förutom att en artist som på fullt allvar tror att ett namn som Bah Kuhnke skulle fungera i skivbranschen är i stort behov av en manager! Hur Anders Hansson kunde låta honom uppträda med det namnet är för mig en gåta.

Elin Lanto är en oerhört duktig tjej som hade kunnat gå vidare om hon hade haft en starkare låt och om hon inte hade haft så tuff konkurrens. Klart godkänd enligt min mening. Problemet är dock att Elin är en "stureplanstjej" och det sticker i ögonen på lantisarna - dessvärre. Personligen gillade jag Getty Domeins "Yeba", men det beror på att jag är Afrika-freak. Låten hade ingenting i Melodifestivalen att göra. Jag som haft Swahili som dagisspråk har hört sådana afrikanska låtar sedan tidig barndom. Den kanske var lite för exotisk för svenskarna, men fråga Doktor Alban så skulle han hålla med mig om att vi har hört den låten förut, tusen gånger på radion från Freetown till Lagos och från Nairobi till Johannesburg.

Erik Linder såg lite tråkig ut men hade en ganska bra låt som alla svenska dansband kommer att börja spela på dansställenredan nästa helg. Låten hade definitivt kvällens bästa text, signerad textgiganten Kenneth Gärdestad. Tyvärr kunde man räkna ut att Linder skulle försvinna på grund av konkurrensen. Synd för Kenneth, han hade förtjänat framgången. Han är en av de hyggligaste jag känt under min långa tid i den svenska musikbranschen.

Crucified Barbara var faktiskt bra - riktigt bra, och jag tror att dessa tjejer kommer att få ett genombrott om de vinner sin duell i andra chansen. De kan bli en tjejversion av Poodles så att säga. Men om de inte vinner duellen i andra chansen kommer de att försvinna. Om inte annat så lyckades de, tillsammans med Timoteij-tjejerna värna om jämställdheten i årets Melodifestival som i de första två deltävlingar började bli lite för mansdominerad.

Är ni inte lika trötta, eller rättare sagt "mätta" på Alcazar i Melodifestivalen som jag är? Okej, deras "Headlines" var inte någon dålig låt. Den passade bandet då Alcazar och i synnerhet Andreas Lundstedt är mer känd i Sverige för sina "headlines" än för sitt artisteri. Han var en av fyra ungdomar som i mitten av 1980-talet ingick i en grupp som hette Stage Four. De andra var Lisa Nilsson, Peter Jöback och Lizette Paulsson. Jag tycker det är dags för Alcazar att lägga av med Melodifestivalen - de är duktiga, men de kommer aldrig att vinna. Det närmsta de någonsin kommer att komma var med "Not a sinner nor a saint" för några år sedan. I dag känns de lite dammiga i melodifestivalsammanhang.

Nu till skrällen: Timoteij-tjejerna! Först måste jag säga att jag inte vet vem som kommit på detta konstiga namn. För 30 år sedan hårdlanserades ett schampo som heter Timoteij - är det detsom åsyftas? Hursomhelst så kan man summera deras skräll så här: De hade helt enkelt en riktigt bra låt och att de fick fler röster än flickidolen Darin är ett bevis på att det åtminstone i den tredje deltävlingen var låtarna och inte bara artisterna som avgjorde hur tittarna röstade. Men Timoteij-tjejerna är inte särskilt bra sångerskor. Bara en av dem sjöng bra - de andra var som körsångerskor, och de falska tonerna hördes tydligt andra gången de framförde låten. Men dragspelet och fiolen, som uppenbarligen tycks vara inne i melodifestivalsammanhang just nu, vägde upp för de sämre sånginsatserna. I tidningarna kan vi läsa att Timoteijs låt "Kom" riskerar att diskas då den påstås vara ett plagiat på Sareks låt "Vinterland". Låt mig säga så här om den saken: STIM och den svenska musikbranschens företrädare har alltid haft en förmåga att hantera sådana här situationer och jag tror inte ett dugg på diskningshotet. De enda som vinner på ryktet är Expressen och Aftonbladet som i vanligt ordning säljer lösnummer genom att göra en höna av en fjäder.

Nu till sist ska jag göra en förutsägelse: Det gäller Darin Zanyar. Om svenska folket skärper sig i år kommer Darin att vinna Melodifestivalen och representera Sverige i Oslo. Jag skulle möjligtvis vilja vänta tills efter jag hört Peter Jöbacks bidrag nästa vecka innan jag lovar någonting men Darin är, med undantag av Peter Jöback, den enda artist vi haft hittills i årets tävling som har pondus nog att kunna vinna hela Eurovision Song Contest. Jag tycker bara att låten kunde ha varit lite starkare, men Darin är så bra att han gör balladen tio gångare större än vad den är. 2004, efter första deltävlingen i Idol, skrev jag en artikel om Darin. Den är så vitt jag vet en av de mest lästa artiklarna på Sourze. Det enda jag inte gillar med den låten är att upphovsmännen har hämtat sin textidé från Michael Jacksons megaballad "She’s out of my life" - men bortsett från detta är jag övertygad om att Darin kan placera sig högt i Eurovision Song Contest 2010.

Men som sagt så har vi ännu inte hört Peter Jöback, och det finns risk för ännu en skräll nästa vecka när Anna Bergendahl, den före detta idoltjejen med den gyllene rösten, framför en Bobby Ljunggren-låt. Det ser jag fram emot - det borde ni också göra.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2010 18:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: