sourze.se

Politiker – lev som ni lär!

"Det är i praktiken inte mer än rätt att de folkvalda representanterna får smaka på sin egen medicin och vad är det som säger att politiker är mer renläriga än sina väljare?"

Det är beklagligt när politiker inte lever som de lär. Jag tänker inte på Mona Sahlins handväska som hon faktiskt har fått, inte på den före detta statsministern som köpte en herrgård när han drog sig tillbaka eller på den kommunistiske vänsterledaren som tvingades operera sitt knä – eller om det var en höft – på en privat klinik. Inte heller tänker jag på det kommunalråd på småländska höglandet, som blev av med körkortet på grund av fortkörning. Man kan möjligen ha invändningar mot att Göran Persson, direkt efter sin avgång som socialdemokratisk partiledare och statsminister, tog jobb som PR-konsult – ett yrke som han tidigare talat nedsättande om – och dessutom hos en PR-byrå vars majoritet anställda är moderatsympatisörer.

För utgångspunkten vid mått av bristen på politikers moral, ska vara gapet mellan dess uttalade ståndpunkt, partipolitisk eller ideologisk, kontra ett förenligt beteende med dessa. Det är alltså moraliskt mer förkastligt, än ovan nämnda exempel, med en LO-ordförande, som upprepade gånger öppet kritiserat direktörslöner och bonussystem inom näringslivet, men som ändå klubbar igenom ett skräddarsytt pensionssystem - förvisso i samråd med representanter från Svenskt Näringsliv, som är mer blygsam med kritik av ovan nämnda slag och därför inte behöver känna lika stora skuldkänslor för det. Det är moraliskt förkastligare med en före detta vänsterledare - numera riksfeminist - som glömmer redovisa utbetalda löner till en ung städhjälp i deklarationen, än en lågskattepolitiker.

Min grannkommun, Nässjö, har nu brutit mot skolinspektionens förordningar genom att låta gymnasieelever skriva på ett kontrakt med skolsköterskorna – förvisso i samråd med föräldrarna – där de går med på drogtest. 1/4 av skolans elever har valt att delta i projektet som förankrats med Nässjö kommunfullmäktiges fulla stöd. Kritiken mot kontraktet bygger på att det är integritetskränkande för eleverna. Därför anordnade SSU i Jönköpings län en aktion vid kommunfullmäktiges möte den 28/1, som gick ut på att låta samtliga ledamöter genomgå alkoholtest. Det är i praktiken inte mer än rätt att de folkvalda representanterna får smaka på sin egen medicin och vad är det som säger att politiker är mer renläriga än sina väljare?
Svar: KNAPPAST INGET. Politiker behöver konfronteras själva med de kontroversiella beslut som fattas i våra demokratiska organ.

Om vi skulle dela ut pris för "höjden av dubbelmoral” så skulle det gå till en för tillfället högaktuell polischef vid namn Göran Lindberg, som representerat jämställdhetsfrågor inom polisen, men som levt efter helt andra motton privat. Men snart kommer det väl någon som går överträffar honom också…


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 03 feb 2010 09:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: