sourze.se

Satsa på fler socialpedagoger istället för poliser

"De som jobbar med ungdomar kan i tidig ålder se vilka barn som kommer att komma i kontakt med kriminella gäng, våld, narkotikamissbruk och så vidare. Men samhället tar inte sitt ansvar. Det görs för lite, för det finns inte tillräckligt med resurser."

Banker, värdetransporter, butiker och privatpersoner utsätts mer än någonsin för rån och våld. Allt fler skjutvapen förekommer. Både gärningsmän och offer är i de flesta fall unga killar. Tre unga personer besköts nyligen i Ungdomens hus i Fittja. En av dem sköts med sex skott i benet. Sammanlagt nio personer har blivit beskjutna under senaste fyra månaderna i Stockholms förorter.
Arbetslöshet och fattigdom sprider sig, mest i förorter och bland invandrarfamiljer. Ett segregerat samhälle har vuxit fram. Föräldrarna orkar inte ta ansvar. Varför försöka vara skötsam när man på grund av namn och utseende inte behandlas som andra, även om man är en hederlig medborgare? En ung invandrarkille sade: "Oavsett vad jag gör får jag alltid skulden. Varför ska jag sköta mig? Vem bryr sig? Varför ska jag utbilda mig? För att baka pizza eller köra taxi behövs inte någon högre utbildning. Och så finns andra sätt att tjäna pengar också."

Kriminaliteten mellan unga män ökar och gärningsmännen blir allt yngre. Ofta är det invandrarpojkar från förorten. Regeringen talar om att sätta in krafter mot brottslighet och vill ha mer poliser. Självklart ska polisen arbeta motverkande och undertryckande repressivt. Men tryck skapar mottryck. Mer beväpnade poliser gör att den kriminella världen beväpnar sig med ännu tyngre vapen. Förr var vi oroliga över sparkandet i slagsmål, sen kom knivar och pistoler. På senare tid ser vi militärvapen användas i konflikter.

De som jobbar med ungdomar kan i tidig ålder se vilka barn som kommer att komma i kontakt med kriminella gäng, våld, narkotikamissbruk och så vidare. Men samhället tar inte sitt ansvar. Samhället gör för lite, för det finns inte tillräckligt med resurser.

Främjande och förebyggande arbete borde prioriteras. Till exempel att förhindra rekrytering av ungdomar till kriminella gäng. Vi behöver mer socialarbetare, socionomer, socialpedagoger, fritidsledare och ungdomscoacher. Förebyggande arbete ska problemorienterade institutioner hantera och främjande verksamhet är bland annat fritidsgårdens och kulturinstitutioners uppgift. All främjande verksamhet har även ett förebyggande syfte. Därför behövs mer kunskap och resurser för att möta ungdomar i riskzonen.


Om författaren

Författare:
Behzad Dariusson

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2010 09:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: