sourze.se
Artikelbild

Gör föräldrapenningen individuell

Alla människor har ett individuellt ansvar för sina barn och det är ingenting som man kan lämna ifrån sig till sin partner. Feministiskt initiativ menar att en individuell föräldraförsäkring är rätt väg att gå för att nå ett jämställt samhälle.

I dag tas 80 procent av föräldraledigheten ut av kvinnan. Mindre än en procent av alla par delar lika. 60 procent av männen tar inte ut en enda dag under barnets första år. Slutsats: män väljer att inte vara hemma med sina barn, trots att de har möjligheten. Samtidigt lämnar de över ansvaret för barnen till kvinnan. Att dagens flexibla lösning är nödvändig på grund av att alla har olika familjesituationer är inte sant. Statistiken visar tydligt på att alla heterofamiljer ser väldigt lika ut. Mamman är hemma. Pappan jobbar. Det enda flexibiliteten i dagens försäkring gör är att befästa könsrollerna.

Med dagens system kommer kvinnor efter på arbetsmarknaden. Eftersom de är hemma med barnen får de sämre karriärmöjligheter och lön vilket leder till minskad ersättning i försäkringssystemen och slutligen en sämre pension. Samtidigt är småbarnspappor enligt statistiken den grupp i samhället som arbetar mest vilket gör att de drar ifrån på arbetsmarknaden. En individuell föräldraförsäkring skulle stärka kvinnors situation på arbetsmarknaden och mäns rätt till barnen. Att dela på föräldraledigheten leder också till en bättre fördelning av det obetalda arbetet i hemmet.

Det handlar inte bara om att män inte vill. Det handlar också om att män inte förväntas ta ansvaret. Det är mamman, den upphöjda madonnan, som genom moderskapet har ett heligt kontrakt med barnet. Feministiskt initiativ säger bort med allt sånt, slopa moderskapet och fokusera i stället på föräldraskapet. Där alla föräldrar, man som kvinna, tar lika mycket ansvar.

Alla ska få göra precis som de vill i fortsättningen också. Ingen kommer tvingas till någonting. Men då fär man lösa det på egen hand. Föräldraförsäkringen ska vara individuell, precis som andra försäkringar och förmåner. Det är inga konstigheter. Staten ska inte bidra till ett ojämställt samhälle utan främja lösningar som skapar bättre förutsättningar för alla. Därför är det också viktigt att se på andra familjekonstellationer än mamma, pappa, barn. Ibland är man ensam vårdnadstagare, ibland är man fler än två. Feministiskt initiativ vill att alla individer ska ha samma rättigheter och möjligheter att kombinera barn och arbete, därför måste föräldraförsäkringen bli individuell.

Vad säger de andra ungdomspartiledarna?
Klicka här!


Om författaren

Författare:
Emma Svensson

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2010 08:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: