sourze.se

En liten julberättelse

För de allra flesta är julen en skön högtid där vi gärna umgås med våra nära och kära och ibland berättar sagor och skrönor för våra barn. Och nu vill jag berätta den kanske mest fantastiska historien av alla.

”Och det hände sig vid den tiden att från kejsare Augustus i Rom utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien. Då färdades alla, var och en till sin stad, för att låta skattskriva sig. Så gjorde ock Josef; och eftersom han var av Davids hus och släkt for han från staden Nasaret i Gallileen upp till Davids stad som heter Betlehem, i Judeen, för att låta skattskriva sig jämte Maria, sin trolovade, som var havande. Medan de voro där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda. Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, ty de fanns icke rum för dem i härbärget.”


Detta är hämtat ur Lukasevangeliets andra kapitel, verserna 1-4.

Och denne lille pilt som lades i en krubba fick så småningom namnet Jesus och påstod sig vara Guds son. Han samlade tolv medarbetare omkring sig och strövade omkring i det som i dag är Israel och höll fantastiska tal till och med bättre än Obama och Martin Luther King och utförde de mest fantastiska underverk. Han botade sjuka bara genom att röra vid dem, och vid ett tillfälle uppväckte han en man från döden. Människor som kom i hans väg berördes starkt av hans personlighet och han blev en riktig lokal kändis. De tolv medarbetarna lärde sig mycket av honom och kallas därför av eftervärlden för lärjungar. Jesus stora popularitet retade emellertid de lokala makthavarna och han avrättades efter en sporadisk rättegång genom att korsfästas. En i sanning grym och otäck metod att ta livet av folk!

Men det konstiga var att Jesus besegrade döden och uppstod fullt levande igen! Han uppmanade sina tolv lärjungar att gå ut i världen och berätta om hans liv och vilka åsikter han förmedlat till sin omgivning. Och lärjungarna gjorde som Jesus bad dem, och det budskap om kärlek och empati som han predikat spreds sakta men säkert över världen.

I dag finns det över två miljarder ! människor som har anammat tanken att den lille grabben som föddes i ett stall och lades i en krubba verkligen var Guds son, och att de tankar som han förmedlade kan vara aktuella även i vår nutida värld! Hans idéer som sammanfattas i begreppet ”kristendom” och har blivit viktiga för en tredjedel av alla människor på jorden. Resan till detta förhållande har emellertid varit lång, blodig och smärtsam, eftersom de som spridit Jesus tankar bara varit ofullkomliga människor med alla de svagheter som människor har – girighet, maktlystnad och dylikt.

Men man får ändå säga att det varit en ganska framgångsrik karriär för en liten gosse som föddes i ett stall och fick sin första sovplats i en krubba!

Han har också varit en betydande del i utformningen av det land jag lever i och där jag trivs, och dessutom har han betytt att jag nu skall ha fyra dagars ledighet från mitt arbete. Och det tänker jag njuta av!


Om författaren

Författare:
Göran Langevi

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2009 12:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: