En uppsjö av mer eller mindre usla filmer och serier sköljer över oss dagligen via tv och internet. Här kommer lite tips på några filmer som jag personligen anser vara av hög kvalité.
Att leva Huozhe
Mäktigt epos av kinesiske mästerregissören Zhang Yimou, som i Sverige är mera känd för filmer som Den röda lyktan, Hero och Flying Daggers. Bygger på en berömd kinesisk roman av Yu Hua och utspelar sig under fyra årtionden. Filmen är inspelad 1994 och handlar om Fugui, en bortskämd godsägarson som spelar bort familjens förmögenhet. Med Kinas moderna historia som bakgrund får vi sen följa Fugui och hans närmaste under inbördeskriget, 1950-talets svältkatastrof och kulturrevolutionen. Fascinerande drama som griper tag. Har en mer naturalistisk och jordnära prägel än till exempel ovan nämnda Hero och Flying daggers, som liksom många andra kinesiska filmer har ett bländande vackert foto – med det inte sagt att den här är dåligt filmad.
*
Salaam Bombay
Mycket stark och realistisk skildring från 1988 av gatubarnens vardag i Indien. De flesta av barnen i filmen är också hämtade direkt från gatan. Den elvaårige Krishna har slängts ut av sin familj och får inte komma tillbaka om han inte han tjänar ihop till en summa pengar som han är skyldig sin bror. Han får arbete hos en teförsäljare i Bombay där han lär känna andra gatupojkar och även kommer i kontakt med prostituerade och knarklangare. Krishna finner en slags samhörighet med de trasiga människorna som blir något av en "familj” för honom. När så myndigheterna griper in och separerar Krishna från dem rämnar hans tillvaro.
Skriven, regisserad och producerad av den kvinnliga filmskaparen Mira Nair, som senare skapade ett rehabiliteringscenter kallat Salaam Baalak Trust, för gatubarn, med hjälp av intäkterna från filmen. Den nominerades för en Oscar och vann publikens pris vid filmfestivalen i Cannes. Har utöver detta vunnit ytterligare åtta priser på olika filmfestivaler.
Dansk film från 1998 som skrevs och regisserades av Thomas Vinterberg och anses vara den första filmen som följde det så kallade dogmamanifestet Dogma 95 är en filmrörelse som startades 1995 och byggde på en rad regler, till exempel att inget ljud fick läggas på i efterhand, att inga kulisser fick användas och att alla kameror skulle vara handhållna. Den bygger dessvärre på en sann historia. Patriarken Helge fyller 60 år och bjuder in barn, släkt och vänner till ett stort kalas på godset utanför Köpenhamn. Vid middagen håller den äldste av sönerna ett tal där han avslöjar faderns sexuella övergrepp på honom när han var barn. Den här filmen visualiserar mycket skickligt det skrämmande vanliga sätt på vilket omgivningen ofta hanterar vetskapen om sexuella övergrepp. En modig, intelligent, välspelad och extremt välgjord film om ett av mänsklighetens vidrigaste påfund, pedofili. Jag tvekar inte att kalla filmen för ett mästerverk.
I huvudrollerna ser vi bland annat Ulrich Thomsen, Paprika Steen och Henning Moritzen.
*
The man from Earth
The man from earth som kom 2007 är en så kallad ”independentfilm”, det vill säga en film som producerats utan konventionellt filmstöd, och dess budget låg på endast 200 000 dollar. Den handlar om John som helt oväntat säger upp sig från det lärarjobb han haft i 10 år för att flytta. Hans kollegor bjuder in sig själva till en avskedsfest i hans stuga för att få en förklaring, varpå John berättar att han i själva verket är en Cro Magnon-människa som levt i 14 000 år och ger sig av vart tionde år innan människorna runt honom märker att han inte åldras. Hans kollegor, som alla jobbar som lärare inom historia, kemi, fysik och psykologi på universitet, ifrågasätter Johns berättelse, men John tycks kunna svara på allt.
Det här är en film som visar att det inte krävs stora budgetar, specialeffekter eller stjärnor för att resultatet ska bli bra. Faktum är att The man from earth är ett lysande exempel på hur man med hjälp av ett briljant manus, duktiga skådespelare och en bra regissör kan skapa en film som är både spännande, fascinerande och tänkvärd. Praktiskt taget hela filmen utspelar sig i en stuga men det blir aldrig någonsin tråkigt. Det intelligenta manuset är skrivet av Jerome Bixby som påbörjade det i början på 60-talet och färdigställde det på sin dödsbädd 1998. Richard Schenkman stod för regin och huvudrollen spelas av David Lee Smith.
I en värld där folk nästan tvångsmatas dagligen med hysteriska actionfilmer och där de rikaste filmbolagen hamrar ut reklam för gigantiska belopp för att marknadsföra diverse skräpfilmer så gick The man from earth till en början ganska obemärkt förbi trots att den vann första pris för bästa filmmanus på Rhode Island Film Festival 2007, men när några fildelare fick tag i en dvd-screener-version av filmen förhandsexemplar som skickas ut till potentiella filmutgivare och la upp den på nätet började snacket gå bland filmälskare världen runt. Plötsligt började ryktet om filmen sprida sig som en löpeld och snart hade miljoner människor sett den och tagit den till sitt hjärta.
Filmen finns ännu inte utgiven i Sverige, men går att beställa i otextad version från Discshop för en billig penning.
*
Betty Blue 37,2 på morgonen 37°2 le matin
Fransk kultklassiker från 1986 om hantverkaren Zorg som arbetar med att reparera bungalows vid stranden och skriver en roman på fritiden. När så den vilda Betty kommer in i hans liv inleder de ett passionerat förhållande. De lämnar stranden och Betty tar jobb på en restaurang medan Zorg försöker få sin bok utgiven. När ingen vill publicera den blir Betty allt mer labil. Filmen har ett mycket snyggt foto och är lite av en känslomässig berg och dalbana med både roliga, sensuella, spännande och sorgliga inslag. Huvudrollerna görs av Jean-Hugues Anglade och Béatrice Dalle och Jean-Jacques Beineix regisserade. Se den förlängda versionen om ni kan.
*
Metropolis
Metropolis är en tysk filmklassiker från 1927 av Fritz Lang efter en novel av Thea von Harbou som också skrev manus tillsammans med Lang och handlar om en framtida storstadsdystopi där hierarkin är uppdelad mellan två sociala klasser; arbetarna i underjorden och de rika högt upp i skyskraporna. I The New Tower of Babel bor en härskande elit vars barn leker i en lustgård. En dag får de besök av Maria och några av de fattiga stadsbarnen. En upplevelse som får sonen till härskaren att öppna ögonen när han i sökandet efter Maria beger sig ner till underjorden där arbetarna likt lydiga robotar sliter. Under tiden har Maria blivit ledare för arbetarna och vill finna en medlare mellan huvudet som styr och händerna som arbetar.
Bildspråket, berättartekniken och scenografin må kännas lite föråldrad idag men var sensationellt för sin tid och Langs film har tjänat som förebild och inspiration för många senare sciene fiction-filmer. Den här filmen är inte bara en suverän metafor för klassamhället, eliten kontra arbetsslavarna, utan visar också på galenskapen i att inte ha en teknisk utveckling som går hand i hand med den moraliska. Istället har en maktgalen elit styret och magnituden av storhetsvansinnet illustreras tydligt i och med att de bor i sitt eget Babels torn. Det kryllar av symbolik i filmen där härskaren Johs son Freder symboliserar Adam i lustgården som lever i lycklig ignorans tills Eva i Marias form kommer och ger honom kunskap varpå sonen "faller" i synd gentemot den allsmäktige fadern Jehova Joh. Man kan även se referenser till det gamla Egypten och till Jesus.
Lang var en tid gift med Thea Von Harbou men delade inte hennes politiska övertygelse och de skildes 1933. Ironiskt nog gick Von Harbour sen med i nazistpartiet och gjorde till och med propgandafilmer för de tyska maktgalningar som likt eliten i Metropolis tappat kontakten med hjärtat och lämnat samvetet därhän.
Dagboken – Jag sökte dig och fann mitt hjärta. The Notebook
Vackert, gripande, roligt och tänkvärt drama från 2004 av Nick Cassvettes efter en roman av Nicholas Sparks. Handlar om Allie, dottern i en välbeställd familj som under sitt sommarlov träffar arbetargrabben Noah och inleder en romans med honom. Växlar mellan dåtid 40-tal och 90-tal då Allie sitter på ett äldreboende och en man läser för henne ur en dagbok.
Huvudrollerna görs av veteranerna James Garner, Gena Rowlands och Joan Allen och som Allie och Noah i yngre dagar ser vi utmärkta Ryan Gosling och fyndet Rachel McAdams strålande.
En av de bästa och finaste kärleksfilmerna någonsin.
*
Tillsammans med dig He ni zai yiqi
Rörande och fascinerande film från år 2002 av Chen Kaige som också gjorde Farväl min konkubin. Filmad i Kina och Sydkorea och i huvudrollerna ser vi bland andra Tang Yun, Wang Zhiwen, och Chen Kaige själv. Liu Cheng är en fattig ensamstående pappa som lever på landsbygden med sin son Xiaochun som är en begåvad violinist. Faderns högsta önskan är att sonen en dag skall bli en framgångsrik musiker, så de reser till Peking för att hitta en privatlärare åt sonen. Fin skildring av den varma relationen mellan far och son och vikten av att lyssna till sitt hjärta.
*
Det finns förstås många fler guldkorn. Känn er fria att fylla på med egna förslag.