sourze.se

Hur rena kan vi bli?

Det är som om vi har blivit besatta.

Vad ska vi ta oss till med den här hygienfascismen som allt mer styr våra liv och som konsekvent understöds av marknadskrafterna?

Det är som om vi blivit besatta av renhet. Vi ska tvätta håret minst en gång om dagen, duscha flera gånger per dygn och smörja in huden med bakteriedödande krämer. Vi skurar och skurar och skurar oss själva. Snart är vi så rena att vi inte har någon som helst motståndskraft mot smitta utifrån.

Nästan alla bakterier är nyttiga för oss och hjälper till att skydda oss. Dom behövs i munnen, i tarmarna, på huden, i öronen, i hårbotten och så vidare.

Fast numera ska vi prompt städa bort varenda spår av dessa små kompisar till oss. Ju mer vi städar, desto mottagligare blir vi för förkylningsbakterier och annat. Ändå står vi som frågetecken när förkylningarna avlöser varandra och vi aldrig blir kvitt den rinnande näsan hur mycket sprayer vi än bunkrar upp med.

Visst ska man hålla sig rimligt ren, men vår hud tål lite smuts då och då. Den mår till och med bra av att vara smutsig ibland. Vad den inte mår bra av är att desinficeras stup i kvarten. Det behövs inte. Det är bara marknaden som vill sälja oss krämer och salvor och skurborstar och annat trams. Och vi köper konceptet och utvecklar bacillskräck och andra fobier som följer oss hela livet.

På svenska förskolor använder dagisfröknarna genomskinliga plasthandskar när dom ska torka ungarna därbak. Plasthandskar! Som om vi alla är något slags smitthärd. Fattar dom inte att dom skrämmer slag på ungarna och sätter griller i deras huvuden? Man ska tvätta händerna i tid och otid, till och med när man kissat. Varför ska man tvätta händerna då? Det finns ju inte ens några överförbara bakterier i urin!

Hygienfascismen förs över på nästa generation. Det går av bara farten. Tvätta händerna, borsta tänderna, skura naglarna, skölj munnen. För egen del har jag fått nog.

Låt oss jämföra oss själva med vatten. Det är ingen orimlig jämförelse eftersom människokroppen består av minst 75 vatten och vårt blods vikt är mer än 80 vatten! U-länderna har problem med smutsiga brunnar och behöver filtrera vattnet. I I-länderna filtrerar man vattnet så pass mycket att det går sönder. Det blir för rent och därför till slut odrickbart. Precis som vi människor, vi går helt sönder om vi är för rena.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2009 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: