sourze.se

Visst är EU skrutt!

"Nej, att samarbeta stater emellan nu när det är ekonomisk kris och allt är inget bra. Tänk hur bra det var förr i världen, då man gjorde allt för sitt eget land, i alla lägen. Hjälpte inget annat så sände man stridsvagnar."

Visst EU är skrutt. Att det är fred i Europa enligt principen: ”bättre att konflikter löses med samtal och mineralvatten på sammanträdesbord än krig och minor på slagfält”, att gamla fascistiska länder som Spanien, Portugal och Grekland liksom gamla kommuniststater som Polen, Tjeckien och Ungern nu är blomstrande demokratier och att det är möjligt att betala med den gemensamma valutan euro i 16 EU-länder, är ju liksom bisaker i sammanhanget.

Att vi har skapat världens största inre marknad i EU, med 27 länder och en befolkning på en halv miljard människor, och att EU:s arbetstidsdirektiv garanterar alla européer minst fyra veckors betald semester per år medan många amerikaner och japaner bara har fjorton dagar, och att Brysselorganisationen gjort det lättare för sina medborgare att arbeta utomlands, köpa bostad utomlands eller ta med sig sin pension till ett annat land, är ju inget att bry sig om. Vi behöver som alla vet stramare gränskontroller och höga tullar för att främja vår egen ekonomi.

Att lagar som har antagits i EU framtvingat renare badstränder och floder precis som var tanken med klimatmålen och att miljön blir grönare och bättre, spelar ingen roll. Får vi bara bestämma själva stannar skiten vid gränsen. Att ungdomar tack vare Erasmusprogrammet kan studera vid andra EU-länders universitet, är heller inget bra. Vad har de där att göra?

Genom att Schengensamarbetet gjort Europa rundare - en kontinent där det är lättare att ta sig fram utan passkontroll, har ungdomar, affärsmän och annat löst folk blivit alldeles för rotlösa. De borde lära sig att hemma bäst.

Nej vi borde gå ur och i stället träffa ett avtal med EU, som Norge. Det blir så bra så. Visserligen får vi ändå betala en avgift, och visserligen måste vi i allt väsentligt anpassa oss efter beslut tagna i EU, men vi slipper välja egna parlamentsledamöter till deras parlament och vi slipper nominera egna kommissionärer. Att matpriserna då kommer att stiga gör ändå ingenting eftersom svenska livsmedelskedjor slipper ohemul konkurrens från tyska och danska sådana.

Nej, att samarbeta stater emellan nu när det är ekonomisk kris och allt är inget bra. Tänk hur bra det var förr i världen, då man gjorde allt för sitt eget land, i alla lägen. Hjälpte inget annat så sände man stridsvagnar.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2009 12:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: