sourze.se
Artikelbild

Vi vill minska klimatutsläppen med 80 till 2020

Finanskrisen, miljökrisen och den sociala krisen hänger ihop och kan bara lösas gemensamt. Det skriver Carl Schlyter MP och lovar att en röst på Miljöpartiet den 7e juni är en röst på ett parti som tar forskarnas larm på djupaste allvar.

Mitt politiska engagemang väcktes på en soptipp i Brasilien. Jag var där för att utvinna biogas ur sopor som examensarbete. Innan dess trodde jag att miljöteknik kunde lösa miljöproblemen, men gatubarnen omkring mig fick mig att se att utan global och social rättvisa löser vi inga miljöproblem. Så länge det finns människor som kämpar för att överleva en dag till kommer de att bli cyniskt utnyttjade, utan möjlighet att utvecklas eller tänka på miljön.

EU måste ta ett större ansvar i klimatfrågan. Det blir allt mer tydligt att klimatfrågan i grunden även är en utvecklingsfråga, kanske den mest avgörande. Samtidigt som de globala utsläppen måste minska snabbt och kraftigt, måste fattiga länder ges utrymme för utveckling. Något annat vore inte bara djupt orättvist och omoraliskt, det vore också orealistiskt: inget utvecklingsland kommer att prioritera klimatfrågan framför utveckling och bekämpning av fattigdom och hunger för sina medborgare. Rätten till utveckling, hållbar utveckling, måste därför vara en central del i ett framtida globalt klimatavtal.

Bollen ligger hos oss i de rika länderna. Det är vi som har resurserna och möjligheten att motarbeta klimatförändringen. Vi har ett stort ansvar att föregå med gott exempel här hemma eftersom våra utsläpp per person är höga, och eftersom stora delar av vårt ekonomiska välstånd har skapats genom klimatpåverkande utsläpp.

EU:s och den svenska regeringens mål räcker inte. EU:s klimatmål bör vara att minska utsläppen med 80 , en minskning med 40 inom unionen och lika stora minskningar genom ekonomiskt och tekniskt stöd till utvecklingsländer. Endast med en sådan ambitionsnivå är det trovärdigt att tala om att ta ansvar för klimatförändring. Våra krav har stöd hos miljöorganisationer, kyrkliga samfund och solidaritetsorganisationer. I mitt jobb möter jag också många människor från utvecklingsländer och deras budskap är kristallklart - ta ert ansvar!

Miljöpartiet och våra gröna vänner i Europa vill satsa på "a green new deal". Det är nu vi måste ta chansen att ställa om till ett hållbart samhälle. Låt oss satsa på järnvägar och kilometerskatt på lastbilar, så att transporter flyttas till mer miljövänliga alternativ. Inte en krona till på motorvägar eller kärnkraft från EU:s budget! Fossila bränslen ska ersättas med förnybar energi, det är en god affär både för dej och klimatet. I byggsektorn finns massor att göra. Vi vill skapa fem miljoner nya gröna jobb i Europa och det är fullt möjligt, ja nödvändigt.

Allt kan inte lösas med teknik. Jag ser framför mej en värld med en mer solidarisk livsstil, där resurserna används mer sparsamt och fördelas mera rättvist. Vi som redan har det bra blir inte lyckligare av ännu högre materiell standard. Låt oss ta ut standardhöjningar i mer fri tid i stället! Det mår både vi och planeten bra av.

Många lovar runt i valrörelsen, men när det kommer till kritan låter de lobbyister betalda av storföretagen försvaga löftena. Ca 85 av de lobbyister som försöker påverka politikerna i EU-parlamentet är betalda av storföretagen. De Gröna i parlamentet kämpar för total öppenhet vad gäller finansiering och förslag som kommer från lobbyisterna. Jag vill reformera hela systemet med lobbyism så att 1/3 kommer från företagen, 1/3 från ideella krafter och 1/3 från forskarsamhället, kommuner och landsting. Som politiker är det bra att möta så många människor man hinner, men idag är styrkeförhållandena helt snedvridna. De som redan har ekonomisk makt omsätter den i politisk makt.

Nyligen rankades jag av tankesmedjan Open Europe som den av alla 785 politiker som jobbat bäst för öppenhet och transparens i EU-parlamentet. Det lovar jag att fortsätta med.

Under mina fem år i EU-parlamentet och har jag tillsammans med de andra i den gröna gruppen hela tiden arbetat för friheten på internet. IPRED, telekompaketet, Acta - attackerna är många mot det fria nätet. Artister, författare och andra ska naturligtvis ha rimligt betalt för sitt arbete och upphovsrättslagstiftningen behöver reformeras. Men vi gröna bekämpar ett "kinesiskt internet" med övervakning och kränkningar av människors integritet. Terrorhotsalarmister och Hollywoodlobbyister ska inte få kidnappa och styra vårt fria internet!

Under mina fem år i parlamentet har jag suttit i utskottet för miljö, livsmedelssäkerhet och hälsa. Det vill jag gärna fortsätta med. God, sund och säker mat är en hjärtefråga för mig. Jag arbetar för att människor ska kunna äta ekologisk mat, fri från tillsatser och bekämpningsmedel, fri från genmodifierade organismer GMO. Med argument om frihandel utsätts länderna i Europa för allt större tryck från bland annat kemiindustrin om att tillåta odling av fler genmodifierade grödor. Den svenska regeringen är en av EU:s mest GMO-vänliga.

Jag har ansvarat för lagförslag som lett till att flera farliga kemikalier förbjudits. Med glöd och engagemang tänker jag fortsätta att kämpa för bättre miljö för människor och djur.

Under den gångna mandatperioden har jag tagit initiativ som lett till ett förbud mot handel med sälprodukter i EU. På så sätt kommer vi åt den grymma jakten där hundratusentals sälungar slås ihjäl varje år, främst i Kanada. Under den kommande perioden ska vi bland annat besluta om en ny lagstiftning för djurtransporter. När jag inbjudit andra politiker att åka med på samma villkor som djuren har när de transporteras genom Europa har intresset varit minimalt!

En grön röst den 7 juni skapar mervärde. En röst på en moderat med sunda åsikter om internets framtid stärker ändå högergruppen och kan ge Sarkozys folk makten över upphovsrätten. En röst på en liberal miljövän i Sverige stärker den grupp där tyska liberaler som förnekar behov av klimatåtgärder ingår.

Men en röst på Miljöpartiet stärker den grupp i EU-parlamentet som arbetar hårdast och mest konsekvent för den framtida miljön på jorden. För lika rätt för alla människor och för frihet och integritet på nätet.

Den gröna rörelsen växer i många EU-länder och vi kommer att göra ett bra val. Det är en kraft som precis som vår partisymbol maskrosen bryter igenom asfalten.

En röst på Miljöpartiet är KRAV-märkt!


Om författaren

Författare:
Carl Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2009 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: