sourze.se
Artikelbild

Eurovision: Det våras för Norden!

Norge, Danmark, Finland, Island och Sverige! Nu är hela Norden med på lördag kväll och det är klass på alla våra låtar. Tänk om vi kunde visa dom där östländerna vem det är som egentligen regerar?

Det bästa man kan säga om kvällens andra delfinal av Eurovision Song Contest 2009, var att det definitivt var de rätta låtarna som gick vidare. Men programmet i sig var lite trist i början och kom i gång ungefär halvvägs igenom. Med undantag av det norska och de danska bidragen var den första hälften av låtarna ganska trist. Detta även om det första bidraget, Kroatiens "Lijepa Tena" gick vidare. Det var en typisk molltonarts Balkanschlager som man gärna lyssnar på medan man dricker en bärs på stranden i Pula, men inte i Eurovision sammanhang,

Irlands bidrag var skriven av svenskar, men den höll inte. Det var en mellanmjölkig lite dammig och färglös svensk rockschlager och Sinead Mulvey och hennes väninnor var inte direkt något Sahara Hotnights. Tyvärr, mitt gamla hemland blev utslaget, och med all rätt.

Lettland har aldrig bra låtar. Jag fattar inte varför. De har i och för sig vunnit en gång med en jättekonstig låt, som röstades in av Östblocket, men årets bidrag måste vara bland de sämsta man hört i Eurovision. Musikbranschen i Lettland är ganska liten. Jag känner de flesta som håller på med musik där. Jag har ofta sagt till dem att de bör komma över Östersjön och gå kurs hos oss här för att förbättra sina Eurovision låtar, men de envisas år efter år med att skicka i väg urusla låtar. Nej, usch, sorry Latvia. Ni åkte ut med all rätt. Det var kvällens sämsta låt.

Serbiens bidrag var ganska roligt, men hade ingenting i Eurovision Song Contest att göra. Jag gillade Shirley Clamps och Edvard af Silléns kommentarer om att det var ungefär som om Adam Alsing körade till bröderna Rongedal. Nej men allvarligt talat. Det var en skitlåt!

Polens bidrag irriterade mig därför att jag är infödd engelsktalande och sångerskans brytning var förskräcklig. Jag tror till och med att svenskar hör de hemska fel hon sjunger. Låten var dessutom öken. Nej Polen var ett bottennapp. Norges låt var bra, men inte lika bra som den har blåsts upp till att vara av kvällspressen. Jag tycker att Moldoviens låt var bättre och ärligt talat, jag tycker inte att Alexander Rybak slår vår Malena på. Men högt på listan kommer han att hamna.

Cypren hade en ganska duktig sångerska, men trist låt. Dåliga körer som sjöng ur takt. Slovakien hade återkommit till tävlingen efter att ha dragit sig ur ett antal år på grund av att de fått så dåliga resultat. Men låten höll inte. Vet ni förresten att vår svenske låtskrivare Martin Contra, som skrev Anna Books berömda "ABC", är slovak. Varför hyrde inte Slovakien in honom? Danmarks låt var skriven av bla.a f.d. Boyzone stjärnan Ronan Keating. Jag gillade den här låten direkt och förstod att den skulle gå vidare. Bra refräng. Proffsigt framträdande. Den sista av de nordiska länderna. Som sagt så har alla de nordiska haft bra bidrag i år.

Sloveniens låt hade ett alldeles för långt intro. När man har endast tre minuter på sig att imponera på ett par miljarder människor bör man inte kasta bort hälften på bara introt, vilket Slovenien gjorde. Visste var det vackert, men man kan inte vinna Eurovision med ett sådant här nummer. Den hade placerats bättre i en kabaré.

Om Ungerns låt vill jag bara säga så här: Det var en skitkåt och tjejernas silikonbröst hjälpte inte till att få röster, åtminstone inte i Västeuropa.

Azerbajans bidrag var definitivt ett av de bästa i kväll. En bra Eurovision låt. Den kan bli farlig i finalen och jag tippar att den hamnar högt. Den var mycket proffsigt framförd. Ni vet väl att det var svenskar bakom det hör bidraget d.v.s. upphovsmännen, men inte bara det, utan koreografen är Sveriges bästa, Roine Söderlundh.

Greklands låt var sådär, en medioker schlager men framförandet var mycket proffsigt och koreografin mycket bra. Synd bara att låten inte var bättre, men den gick ju vidare ändå - troligen för att det var så många dåliga låtar i tävlingen.

Litauen är ett land som står mig nära. Jag har nämligen deltagit som upphovsman och producent i två stycken av deras inhemska Melodifestivaler och tillsammans med Bobby Ljunggren vunnit en av dem. Litauer är dåliga på popmusik, åtminstone på popmusik som är på engelska, och kvällens bidrag var inget undantag, men det som fick Litauen att gå vidare var artisten. För en gångs skull skickade Litauen en artist som kan sjunga. Min mobil gick varmt med sms från Vilnius, Kaunas och Klaipeda strax efter att det utropades att Litauen gick till finalen. Kul för mina litauiska vänner och kollegor, men tyvärr tror jag inte på någon hög placering på lördag.

Moldaviens låt fick mig att sitta upp i soffan. Det är någonting charmigt över moldavierna. Minns ni 2005 i Kiev när de hade en tant sittande på en gungstol på scenen? Då gick de vidare och nu gick de vidare för att de hade en kanonlåt med en superbra refräng och de gjorde ett utomordentligt bra uppträdande. Helt fantastiskt. Den här låten kommer att gå långt på lördag. Albanien hade en mycket bra poplåt, framförd av en duktig sångerska. Bra koreografi även om dansarna hade kvällens konstigaste kläder.

Ukraina gick vidare och det är en farlig låt, för Ukraina kommer att kamma hem de flesta öststatsrösterna. Det kan sätta käppar i hjulet för min tes om att det blir ett nordiskt land som vinner.

Och nu till Estland. Här vill jag säga tre ord: PLAGIAT! PLAGIAT! PLAGIAT! Melodislingan i versen till "Urban Symphony" är stulen rakt av från en av 60-talets största Motown hits, nämligen "I’ll be there" av The Four Tops. Lyssna på introt på den gamla singeln och jämför den med Estlands låt. Det är ett exakt plagiat!

Nederländarnas låt var en skitlåt. En typisk tjatig billig Hilversum-schlager. Hilversum, för er som inte vet det, är staden utanför Amsterdam där den holländska musikbranschen håller hus.

Och till sist: Vad händer på lördag? Det blir ett av de nordiska länderna som vinner, troligen Sverige eller Island, men sannolikt Sverige. Malena Ernman är årets absolut bästa artist i Moskva och vårt svenska bidrag "La voix" hör till de starkaste melodierna. Vilka är våra största konkurrenter då? Jag säger Azerbajan, Spanien, Turkiet och Rumänien.

Må den bästa låten vinna!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 15 maj 2009 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: