sourze.se

Jag vill se Restaurang Intim på TV!

Olle Länsberg debuterade med boken "Restaurang Intim" i slutet av 40-talet. Folket i Bild, FIB, gav sedan ut den i pocket så den blev tillgänglig för en stor publik.

Numera flödar massmedia med kockar som uppträder i TV. Romaner som "Hett" av Bill Buford skildrar en miljö som är annorlunda.

På 40-talet hade krogbranschen låg status. Restaurangpersonal hade svårt att hyra rum. Servitörer kunde få trängas i flerbäddsrum i källaren på något hotellannex. Olle Länsberg var först att ge svenska folket en inblick i branschens hårda värld, den sista resten av skråväsendet.

"Restaurang Intim" blev filmad av Sandrews med Åke Grönberg som den halvgalne men skickliga köksmästaren Kalle Söderberg. Birger Malmsten spelade sjömannen som gått i land och blivit smörgåsnisse, Mimi Nelson syndig och sexuellt utsvulten servitris och Irma Christensson en utsliten och bitter kallskänka med homosexuell man. Den sadistiske hovmästaren "Kapten Bergertz" spelades av Frithiof Billqvist. Ett mord, ett självmord, en halvt ihjälplågad smörgåsnisse och en dödlig sjukdom ingick i handlingen.

TV visar massor av gamla filmer då SVT har övertagit SF:s filmarkiv. Men jag skulle vilja se "Restaurang Intim" en gång till. Visst måste det väl finnas kopior också på Sandrews filmer?


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2009 12:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: