sourze.se

Det finns inga friska människor

Sveriges befolkning består i stort sett bara av handikappade människor. Alla har vi nån krämpa eller nåt lyte att dras med. Det gäller både för hög som låg, rik som fattig och allt ifrån kungahuset ända ner till mig.

Kungen har ju sin dyslexi och jag har ett taskigt vänsterknä som gör att jag inte kan ställa upp i Stockholm Maraton i år. Det finns bortåt 30 000 som håller på med handikappidrott. Men även de som är friska när de börjar träna är snart hel- eller halvskadade och har fått men för livet.

Sjukhus och vårdcentraler är storindustrier i Sverige som tar emot alla handikappade människor. Man kan verkligen undra om det finns några friska människor. Det finns ju förskräckligt massa människor som lider av hjärtproblem, njurproblem eller lungproblem. Hur många finns det som är rullstolsbundna? Hur många är synskadade? Det finns ett otal människor som har problem med nerverna. Och det finns en massa fobier som inte är så lustiga att dras med. Alkoholskadade finns det gott om, liksom knarkare. HIV är inte heller nån trevlig sjukdom. Det finns massor av folk i fängelserna och många fler som har suttit där och som har minimal chans till att få arbete. Tittar man i en läkarbok så finns det en oändlig massa sjukdomar som man inte är särskilt intresserad av att få.

Nära 80 av alla i arbetsför ålder har något slags arbete. Det är en otroligt hög andel. 20 lever tydligen av arbetsfri inkomst, på bidrag eller är förtidspensionerade. Många arbetar energiskt trots sina handikapp. Har man nåt slags handikapp så får man kompensera det genom att vara extra duktig och energisk.

Att tala om sjukdomar är mer gångbart än att tala om vädret. Men den bästa medicinen är väl att inte låtsas om sina krämpor. Livet går ut på att gilla läget, att göra det bästa av sin situation. Livet är fullt av glada människor. I varje fall på ytan. Kronprinsessan Viktoria skiner som solen mest hela tiden. Men hon tänker nog ibland att det är då ett jädra elände att hon fått ärva farsans dyxlexi. Den får hon leva med i alla sina dagar. Hon har accepterat det och gör sitt bästa, och det ska hon ha beröm för.

Alla har vi nåt elände, stort eller litet att dras med och som vi inte kan göra nåt åt. Det är ju tråkigt om man fått potatisnäsa, glosögon, underbett eller nåt annat spännande. Men vad ska man göra? Det enda man kan göra är att inte titta så ofta i spegeln. Och det man inte ser kan man bortse ifrån. Livet är fullt av möjligheter till undanflykter.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2009 11:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: