sourze.se

Klimatet: Spara på klyschorna Anders Ygeman!

"Socialdemokraterna använder hårda ord i sin politiska retorik, men saknar riktiga förslag. De berättar aldrig exakt vad de vill eller vem som betalar för deras dyra förslag. Både vi och väljarna är trötta på sånt politiskt tjafs."

I en debatt mellan Miljöpartiets Maria Wetterstrand och mig som pågått här på Sourze ett tag, skriver nu Anders Ygeman från Socialdemokraterna ett inlägg. Anledningen till att han ryter i så hårt är väl mest för att inte bli bortglömd i miljödebatten. Igen. För i det nya vänstersamarbetet är det Miljöpartiets politik som får störst genomslag. Det är väl rättvist för de vill faktiskt mest av de tre.

Det går inte att lösa dagens klimatutmaningar med gårdagens kommunala investeringsprogram. "Klimp" som programmet kallades, har blivit en symbolfråga. Svensk socialdemokrati har ingen kontakt med verkligheten eller utvecklingen. Just därför ville inte väljarna rösta på dem i förra valet och som det ser ut nu har inte det socialdemokratiska partiet förändrats någonting.

Varför berättar du inte, Anders Ygeman, att ni själva avslutade klimp-programmet 2009? Sen fanns det inga pengar och ni bedömde omställningen som klar. Hur länge tycker du nuförtiden att skattepengar ska användas för åtgärder som antagligen skulle ha genomförts ändå? Har krisen förändrat din inställning? Hur många gånger kan en kommun söka bidrag för omställning i socialdemokraternas värld?

Istället för ett ineffektivt och dyrt program som mest flyttat pengar från stat till kommun och som fått kritik från revisorer och andra genomför vi programmet "Hållbara städer" där upprustningar i miljonprogram prioriteras och nya stadsdelar byggs rätt från början.

Förutom kommunala bidrag föreslår Anders Ygeman miljöteknikexport och det är vi väl alla positiva till. Vi har redan börjat med det. För att komplettera har vi ju också lagt fast en forskningspolitik där miljö- och klimat är prioriterat. Vår handelspolitik är stark och EU-engagemanget på topp. Vi stärker svensk konkurrenskraft genom att göra det lönsamt att arbeta, genomför regelförenklingar och strategiska satsningar på miljö och energi. Mot det står en samling vänsterpartier som säger att de vill ha långsiktiga regler men som samtidigt vill besluta om kärnkraften varje mandatperiod - det blir minst vart fjärde år.

Sverige har tack vare Alliansen den mest ambitiösa klimatpolitiken i Europa. Vi har faktiskt mest ambitiös klimatpolitik i världen, än så länge. Det finns nog tre alternativ till Alliansens politik, men innan valet presenteras ett gemensamt alternativ, för det har de lovat, men ännu vet ingen vad det är eller hur det ser ut.

Socialdemokraterna använder hårda ord i sin politiska retorik, men saknar riktiga förslag. De berättar aldrig exakt vad de vill eller vem som betalar för deras dyra förslag. Både vi och väljarna är trötta på sånt politiskt tjafs. Så ta chansen om du törs, berätta för oss och väljarna vad ni vill, ge oss riktiga siffror och spara på klyschorna.Följ klimatdebatten här:

20/3 Sverige har tagit av sig miljöns ledartröja
"Det är oklart varför regeringen vill satsa på att sätta in treglasfönster i Storbritannien, istället för att investera hemma..."
- Anders Ygeman, s Ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

17/3 Politik går före prestige
"Jag kan säga att andra politiker har gjort bra saker. Men det kan inte Maria Wetterstrand..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

16/3 Moderaterna har Miljöpartiet att tacka
"Nu har Moderaterna alltså delvis accepterat den politik de tidigare varit emot. De fortsätter dock hävda att Miljöpartiet och hela miljörörelsen har fel i det som vi nu föreslår..."
- Maria Wetterstrand, språkrör MP

13/3 Enhetlig och realistisk klimatpolitik gör skillnad
"Miljöpartiet är bra på att vilja saker..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

12/3 Det är ynkligt och tragiskt
Regeringens påstående, att dess klimat- och energipolitik, är mest ambitiös i Europa är en ren och skär bluff...
- Maria Wetterstrand, språkrör MP


Om författaren

Författare:
Sofia Arkelsten

Om artikeln

Publicerad: 24 mar 2009 10:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: