sourze.se

Löneökningar måste kopplas till resultat

"Att en VD tjänar mer än andra har jag absolut inget emot. Men när lönesättningen blir sådan att man höjer lönen oavsett resultat, då börjar jag undra. Jag är inte alls negativ till resultatlön, men då ska det vara just det."

Nu är vi där igen. En infekterad och berättigad diskussion om löner och ersättningar. Snabb och uppenbar effekt - bra. Men är det egentligen någon som tar ansvar? Ända sedan skattereformen har lönerna i näringslivets ledningsnivåer ökat kraftigt. Det har varit löneökningar där kopplingen till resultat och effekt inte varit direkt solklar - utan där motiven ligger i någon slags allmän dogm om att "vi måste hänga med", "vi får inte tappa vårt ledningsskikt till utlandet".

Kanske är det varit tvärt om, att det hade varit helt ok för oss att tappa våra bästa till utlandet. Vem saknade Percy Barnevik när han jobbade i ABB. I någons spår finns alltid någon annan, en som kanske kan acceptera en lägre lön för att jobbet att kul.

Det är en relativt liten krets som leder näringslivet i Sverige. De sitter i varandras styrelser och kliar varandra hänsynslöst på ryggen. Sannolikt har man utvecklat en syn på sig själva som varande "Creme, de la Creme" och anser sig således vara berättigade till en hög ersättning. Medan andra, som bidragit lika mycket eller i vissa fall mer, blir utan så förser man sig själv och delar med sig inom brödraskapet.

Alla vill tjäna mer pengar, alla jämför sig alltid med någon som tjänar mer. Det är näst intill en naturlag, även om det finns några undantag. Men likväl går det alltid åt det hållet. Sällan sker jämförelser med grupper som tjänar sämre, och sällan vill någon ta ett kliv ner i lönetrappan. Har man bara accepterat det i styrelsevärlden? Betala på, så blir de nöjda? Är inte en viktig roll för en styrelse att upprätthålla någon form av moral i organisationen?

Att en VD tjänar mer än andra har jag absolut inget emot. Men när lönesättningen blir sådan att man höjer lönen oavsett resultat, då börjar jag undra. Jag är inte alls negativ till resultatlön, men då ska det vara just det. Utan vinst ingen ersättning - med vinst en hyfsad ersättning. De bonusar som vi läser om förefaller mer vara en löpande del i en fast ersättning.

Utan att på något sätt vilja bedöma deras insatser, kan man ju ändå ställa frågan om det kanske inte blivit bättre leveranser om gruppen varit större? Hur pass djupt i en fråga går ett "styrelseproffs"? Ja, när frågan ställs på sin spets, så finns säkert bara svaret att man alltid går väldigt djupt. Men är det så?

Äntligen granskar media näringslivet! Det är bra, mycket bra. Bara att önska lycka till.


Om författaren

Författare:
Per Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2009 13:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: