sourze.se

En skola i världsklass?

"Sverige vill ha en skola i världsklass, står det i skolplanen för Stockholms stad. Vem ska tillhandahålla den skolan?"

Den svenska skolan är så anpassad till eleverna, att lärare inte har koll längre. De viktigaste attiraljerna i skolan är inte läroböcker och penna, utan det är mobilen, MP3n, hörlurarna och ett gränslöst uppförande. Nuförtiden, kan man skrika så högt man vill helt utan förvarning inom skolans lokaler, man kan kalla varandra ”idiot”, ”hora” och vad som helst, utan att få något straff för det.

Sverige vill ha "en skola i världsklass", står det i skolplanen för Stockholms stad. Den svenska skolan är så anpassad till eleverna, att lärare inte har koll längre. De viktigaste attiraljerna i skolan är inte läroböcker och penna, utan det är mobilen, MP3n, hörlurarna och ett gränslöst uppförande. Nuförtiden, kan man skrika så högt man vill helt utan förvarning inom skolans lokaler, man kan kalla varandra ”idiot”, ”hora” och vad som helst, utan att få något straff för det.

Sverige vill ha "en skola i världsklass", står det i skolplanen för Stockholms stad. Vem ska tillhandahålla den skolan?

"Tolerans, förståelse för olikhet och respekt för andra, ska prägla skolans vardag. Skolan ska inte vara värdeneutral, utan tydligt ta ställning för grundläggande humanistiska och demokratiska värderingar. Skolan ska fostra, men inte överta hemmets ansvar". Så står det ordagrant i Skolplanen.

Jag undrar om man inte har missuppfattat vad olikheter, respekt och tolerans betyder inom skolans värld, eftersom elever slår sönder, kastar saker och skriker och bråkar dagligen i Stockholms skolor – betydligt mycket mer tid ägnas till detta än till att studera och upptäcka saker eller sig själva. Jag ser det varje dag i skolan, även om det inte gäller alla elever. Men de som stör, är tillräckligt många, för orsaka kaos i skolans värld.

"Vi får inte fortsätta på samma sätt. Våra värderingar behöver förändras i grunden, annars överlever vi inte!" säger Oren Lyons, amerikanska professor och indianhövding från i den svenska lärartidningen LÄRA. Han föreläser om miljö och mänskliga rättigheter över hela världen. ”En hövding att lyssna på” säger LÄRA.

När ska man börja tillrättalägga den svenska skolan och hur?

"Tolerans, förståelse för olikhet och respekt för andra, ska prägla skolans vardag. Skolan ska inte vara värdeneutral, utan tydligt ta ställning för grundläggande humanistiska och demokratiska värderingar. Skolan ska fostra, men inte överta hemmets ansvar". Så står det ordagrant i Skolplanen.

Jag undrar om man inte har missuppfattat vad olikheter, respekt och tolerans betyder inom skolans värld, eftersom elever slår sönder, kastar saker och skriker och bråkar dagligen i Stockholms skolor – betydligt mycket mer tid ägnas till detta än till att studera och upptäcka saker eller sig själva. Jag ser det varje dag i skolan, även om det inte gäller alla elever. Men de som stör, är tillräckligt många, för orsaka kaos i skolans värld.

"Vi får inte fortsätta på samma sätt. Våra värderingar behöver förändras i grunden, annars överlever vi inte!" säger Oren Lyons, amerikanska professor och indianhövding från i den svenska lärartidningen LÄRA. Han föreläser om miljö och mänskliga rättigheter över hela världen. ”En hövding att lyssna på” säger LÄRA.

När ska man börja tillrättalägga den svenska skolan och hur?


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2009 14:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: