sourze.se

På internet vill vi inte lyssna - vi vill tala

"Hur ska vi kunna komma framåt om vi inte ens vill förstå varandra? Hur ska vi kunna lösa problem om ingen lyssnar när lösningarna presenteras?"

Vi verkar alla ovilliga att förstå varandra. Det verkar som om vi inte ens lyssnar på varandra utan bara väntar på att få säga det vi själva tänker. Värst är detta på internet. Jag har hört att kommunikation bara till ungefär 10 är orden vi använder. Lite mer är vår röst, men allra mest kommunicerar vi genom vårt kroppsspråk. Både rösten och kroppsspråket försvinner när vi befinner oss på internet, så det är klart att det blir svårare att förstå varandra.

Hur många gånger uppfattar ni att ert budskap går fram till fullo när ni skriver någonting på internet? Och hur många gånger svaras det på någonting som inte har något som helst med vad som sagts att göra?

Själv blir jag många gånger frustrerad när jag skriver på internet. Vad jag vill säga går inte fram. Det kritiseras, fördöms och förkastas. Ibland kan också hyllas och prisas, men sällan förstås det. Vi verkar ha en vilja att tolka om allting så att det passar våra syften och våra agendor. Ibland ser vi något som stödjer vår uppfattning. Då hyllar vi det. Annars så är det något som inte stödjer vår uppfattning och då kritiserar vi det. Men har vi förstått budskapet? Har vi hört behoven, känslorna och tankarna bakom orden? I de allra flesta fall så måste jag säga att svaret på den frågan är "Nej!" Vi har inte förstått, inte ens reflekterat över det.

Som jag ser det så används språket som ett vapen. Det gäller att försvara "vännerna", det vill säga de som har liknande uppfattning som vi själva. Samtidigt ska man också attackera "fienden", det vill säga de som har en annan uppfattning. Att försöka förstå är att förråda sina egna och något som i allra högsta grad skall undvikas. Resultatet blir stora klyftor mellan människor. Resultatet blir att vi delar upp människor i "vi" och "dom". Resultatet blir att vi inte kan acceptera, bekräfta och samarbeta med människor som har olika uppfattningar. Vi försöker inte förstå. Vi dömer.

Hur ska vi kunna komma framåt om vi inte ens vill förstå varandra? Hur ska vi kunna lösa problem om ingen lyssnar när lösningarna presenteras? Hur ska någon våga presentera några lösningar när de vet att de kommer bli fördömda?

Jag är övertygad om att även den här artikeln kommer att bli kritiserad. Jag är övertygad om att inte heller budskapet i den här artikeln kommer att komma fram till mottagaren. Jag är övertygad om att det kommer vara mycket få om ens någon som försöker förstå vad jag skriver. Min fråga är "Måste det vara så?"


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2009 13:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: