sourze.se
Artikelbild

I min vinterträdgård badar jag med yllemössa

"Vill du vara lycklig en dag så sup dig full. Vill du vara lycklig en hel vecka så gift dig. Men vill du vara lycklig hela ditt liv så anlägg en trädgård!"

Jag lever nu i yllemössornas tid.

Det kunde ha varit mycket bättre: Jag kunde ha bott kvar över vintrarna i ett varmare land. När man lever i kollektiv är detta inte riktigt någon bra lösning. Men det kunde förvisso ha varit riktigt illa: Jag kunde ha saknat badmöjligheter vintertid!

Ingenstans på jorden upplever jag årstidernas växlingar så som här i Norden. Det finns ett gammalt kinesiskt ordspråk som lyder ungefär så här:

Vill du vara lycklig en dag så sup dig full.
Vill du vara lycklig en hel vecka så gift dig.
Men vill du vara lycklig hela ditt liv så anlägg en trädgård!

Jag tror på det där sista. Så jag började förbereda anläggningen av denna trädgård att åldras i tidigt. Jag tog tag i de stora växterna redan när vi flyttade in på 70 talet.

En uppväxt fruktträdgård fanns redan så jag kunde ägna mig åt de växter som sprider lycka genom sina dofter och färger. Därför är alla träd av typ gullregn, syren, hägg och magnolia som vackrast nu. Och rosor, kaprifoler och murgrönor har en del år på nacken, så de kan arrangeras i spaljéer över gångar och dylikt.

Just i dag blommar bara julrosen utanför mitt fönster. Den är märklig på det viset.

Men snart kommer de första snödropparna i symbios med gula och blå vår-Iris, vintergäck och de tidiga scillorna. Sedan tar alla krokusar vid; de växer överilat.

När våren kommit så långt blommar mina sibiriska körsbärsträd och häcken av gul forsythia redan på bara grenar. Sedan exploderar alla liljor och med dem hela härligheten…

… För att avslutas med de sista novemberrosorna. Då är man glad över det vintergröna. Alla barrväxter och alla murgröna som slingrar sig överallt. Palmerna som har stått på pooldäck hela sommaren flyttar in på vintern.

Värmen i badvattnet sätts ner till 18-20 grader. Bara jag badar året om. Har man en mycket värkande artros i lederna så finns det inga värktabletter i världen som är lika effektiva som minst et timma i vattnet varje dag. Tyvärr kan jag ju inte stoppa ner huvudet under vattnet utan brukar bada med varma yllemössor. Men skiner den klara vintersolen däruppe är det jätteskönt trots allt.

Och jag kan intyga att de gamla kineserna inte hade så fel.


Om författaren

Författare:
Sunny Börjesson

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2009 13:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: