sourze.se
Artikelbild

Byråkratin tar all tid från det riktiga arbetet

"Ibland känns det som att offentliganställda är statister i en roman av Kafka, som sakta men säkert kvävs i en bassäng av kvalitetssäkrade styrdokument. Vi måste se all vår dokumentation som en enhet och inse att mängden är på tok för stor."

På min arbetsplats är dataservrarna fulla med dokument som aldrig kommer att läsas. Med jämna mellanrum kommer det ett påbud om ett dokument som skall skapas för att kvalitetssäkra eller systematisera våra jobb. Ibland till och med för att effektivisera. Varje dokument går att motivera med en nytta, men tillsammans skapar dom ett byråkratiskt berg som gör att vi inte hinner med våra arbeten.

Det kan kännas ironiskt när hela arbetsstyrkan sitter och skriver krångliga dokument för att effektivisera arbetet. Dokumenten har oftast ett tjusigt namn och första gången man hör talas om dom tror man att det krävs en raketforskare för att klara av uppgiften.

För hantverkare tar det administrativa arbetet allt mer tid. Småföretag har svårt att ta arbeten åt offentliga verksamheter på grund av alla handlingar som skall sammanställas. Det krävs ofta att företaget har en stark administrativ enhet för att klara av att ta ett jobb åt kommunen eller landstinget. Administration och byråkrati har länge varit ett hinder för småföretag.

Det har gått inflation i dokument och handlingar. Och det som sänker alla dokuments värde är mängden. Jämställdhetsplaner och andra viktiga dokument drunknar i en massa och tillsammans blir det en belastning istället för att höja kvaliteten på våra arbetsplatser. Vi har omvandlat alla yrken till administrativa och alldeles för mycket tid går till administration.

Ibland känns det som att offentliganställda är statister i en roman av Kafka, som sakta men säkert kvävs i en bassäng av kvalitetssäkrade styrdokument. Vi måste se all vår dokumentation som en enhet och inse att mängden är på tok för stor. Våra lärare, sjuksköterskor och hantverkare måste få göra det dom är duktiga på och få tid till att sköta sina arbeten istället för att sitta på möten och skapa dokument som ingen kommer att läsa.


Om författaren

Författare:
Hampus Engqvist

Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2009 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: