sourze.se

Safe följer dig hem genom natten

"Den 17e december läste jag på kanal 5s text-tv om sms-tjänsten Safe och nyfiken som jag är av mig, så tänkte jag att jag måste ju testa för att kolla om det verkligen skulle fungera."

Den 17e december läste jag på kanal 5s text-tv om sms-tjänsten Safe och nyfiken som jag är av mig, så tänkte jag att jag måste ju testa för att kolla om det verkligen skulle fungera.

Eftersom jag inte så ofta är ute sena kvällar och nätter, så dröjde det till fredag den nionde januari innan jag fick chans att testa. Jag hade varit hos bekanta och hälsat på, och skulle gå de drygt tre kilometerna hem. Jag ska inte säga att jag var rädd, utan känner mig relativt säker där jag bor. Så det var inte av den anledningen jag valde att testa tjänsten just då, utan jag ville testa den för att kolla om det fungerar. Om jag skulle behöva använda den någon gång då jag känner obehag att ta mig hem, vill jag ju veta innan om tjänsten verkligen fungerar när det blir allvar.

När jag stod vid ytterdörren hos mina bekanta, var klockan 23:49 och jag skickade ett sms med texten "Safe 30" till 72550, och inom bara några sekunder fick jag ett sms om att tjänsten aktiverats. I och med aktiveringen kom mobilen - och därmed även jag - att positioneras om var vi befann oss var femte minut under den halvtimme jag bett om. Jag kunde även ha skickat "Safe 100", och då hade mobilen - och jag - kollats av var femte minut under 100 minuter en timme och 40 minuter, men eftersom jag visste att det skulle ta drygt en halvtimme att gå hem, valde jag det första alternativet.

Promenaden hem gick utan missöden, och någon minut efter att jag kommit hem - det gick någon minut fortare än 30 minuter att gå - fick jag, klockan 00:19 ett sms som meddelade att Safepoint fortfarande var aktiverat, och de frågade om resan gått bra. Hade det gått bra, skulle jag skicka ett svars-sms med texten "Safe ok". Eftersom jag kommit hem ordentligt, gjorde jag detta, och fick sekunder senare ett sms som meddelande att tjänsten avslutats, och de tackade för att jag använt den. Hade jag inte svarat hade, enligt notisen på text-tv, en larmoperatör ringt upp. Om det hade fungerat vet jag inte eftersom jag inte gick så långt, men fram till frågan om resan gått bra, kan jag bara säga att tjänsten fungerade utan missnöje, och hamnar jag i en situation där promenaden hem känns minsta olustig, så kommer jag absolut att använda tjänsten igen. Nu vet jag ju att den fungerar. "Storebror ser dig"-samhället kan gå väl långt ibland, men all övervakning är inte av ondo.

Fotonot:
Tjänsten kostar tio kronor per gång.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 12 jan 2009 12:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: