sourze.se

Södertäljes oupptäckta stjärna

"Av en slump så fick jag höra en låt av Joachim Rogalski och hans kompband Ström. Låten hette ”Varandra” och det som slog mig var hur lätt jag fastnade för musiken. Den var inte för enkel utan hade en substans som jag länge saknat."

Södertälje är inte direkt känt för att ha några stora låtskrivare förutom Farbror Blå och Toni Holgerssons på 90-talet. Visst kommer Håkan Hemlin från faggorna men han är faktiskt bara sångare. Så vad har Södertälje på gång nu eftersom jag sitter här och skriver? Av en slump så fick jag höra en låt av Joachim Rogalski och hans kompband Ström. Låten hette ”Varandra” och det som slog mig var hur lätt jag fastnade för musiken. Den var inte för enkel utan hade en substans som jag länge saknat. Av hans ålder kan man lätt räkna ut att influenserna nog är lika med Jocke Berg och co, men han har en grym personlig touch som är svår att ta på. Jag drar mina liknelser med en glad Thåström, Ljungström ett stänk av Winnerbäck och lika melodiös som Johan Holm.

Jag gick ut på nätet och hittade hans hemsida. De flesta nya band som kommer har en bra låt eller en snygg melodi, men här öppnades ett hav av hur mycket bra musik som helst. Jag ögnade igenom allt material och kan lätt säga att med en godkänd början kommer den utveckling man vill se under åren som gått.

Ep:n ”Varandra” är ett litet mästerverk. Låten "Du ser mig" fick mig att tänka på allt som en svensk låt skall ha. Efter att ha Googlat lite förstod jag snabbt att P4 runt om i Sverige gillat Rogalskis alster.

För mig är det dock ett mysterium hur den här mannen inte har blivit upptäckt! När jag omskakad ramlar in i nästa skiva, "Det alla tror men ingen vet", så radas många bra låtar upp framför mig. Texterna har något som får fantasin att flöda och jag känner igen mig i nästan allt. Jag tänker att ”fan så deppigt ibland men gud så snyggt”. Visst finns det ibland lite lätta nödrim men enkelheten gör det så genialt. Om Per Gessle kom i närheten av de här melodierna och texterna så skulle han förmodligen ha haft en mycket intelligentare publik.

Rogalskis musik är allt annat än banal utan precis så som jag vill ha den serverad. När jag sen tittar vidare på hans senaste alster "Vintertid" förvånas jag över hur han kan hålla en sådan jämn och hög kvalitet. Efter att jag tittar på Rogalski på Myspace kan jag snabbt konstatera att musiken är vida omtyckt. En sak som är säker är att skivan som lovats komma till våren ligger högt på min önskelista. Jag hoppas att snart kunna komma med en djup personlig intervju med Rogalski.

Som avslutning vill jag säga att "Jag älskar julen" ifrån "Vintertid" kommer att gå varm under hela den stundande julledigheten. Dock kommer jag att vara lätt påverkad av en varm, stark och god glögg som ger julen den rätta dimensionen.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2008 16:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: