sourze.se

Vad din läkare inte berättar för dig - Del 3

Visste du att i Storbritannien är glutamat förbjudet bland flera av de största livsmedelskedjorna och att i USA skyltar restaurangerna med att deras mat inte innehåller ämnet?

GLUTAMAT

Enligt livsmedelsverket finns det ingen gräns för ett acceptabelt intag av glutamat. De anser med andra ord att ämnet är ofarligt.

Jag ska nu visa på vetenskapliga studier från flera olika håll som pekar på att det i själva verket är mycket ohälsosamt och bör undvikas.

Glutamat E620-E625, även känt som natriumglutamat och MSG MonoSodiumGlutamat, är en smakförstärkare som tillsätts i en stor del av den mat som är processad och helt eller delvis i färdigmat samt i ett flertal kryddor.

Det är ett salt som består av en positivt laddad natriumjon och en negativt laddad glutaminsyramolekyl. Glutamat är alltså ett kemiskt ämne som stimulerar hjärnan så att man upplever smakerna mer intensivt än normalt.

Glutamat finns naturligt i vissa födoämnen och i kroppen då det är en av människans 20 aminosyror. Ämnet behövs i låga halter för att muskler och nervsystem ska fungera och kroppen använder glutamat i hjärnan som en signalsubstans.

Problemet är den artificiella glutamaten som tillsätts i maten, eftersom flera forskningsresultat tyder på att det är skadligt.

Låt oss börja från början:

1908 upptäcktes glutamat av Kikunae Ikeda, professor i kemi vid Kejserliga universitet i Tokyo.

Livsmedelsindustrin i Japan insåg snart att det kunde användas för att tjäna pengar. Man började utvinna glutamat ur sjögräs och startade en produktion för att använda det i matvaror.

1909 bildade Ikeda tillsammans med Dr. Suzuki, Ajinomoto Co, världens ledande producent av monosodiumglutamat.

1910 var Dr George M Gould i USA en av de första som påtalade sambandet mellan kost och beteende.

1935 upptäcktes att hypoglykemi, d.v.s. låg blodsockerhalt kunde medföra ångest, hysteriska symtom, nervsvaghet och t.o.m psykoser. Vanliga symtom vid hypoglykemi är blekhet, darrningar, hungerkänslor, oro, ilska och retlighet.

I slutet av 1940-talet började man producera MSG från majs och vetegluten i USA. Idag görs det genom jäsning av bl.a sockerbetsmelass.

1957 gjorde de brittiska forskarna Lucas och Newhouse den första studien som visade på farorna med glutamat. När de försökte hitta ett motmedel mot en ovanlig ögonsjukdom genom att mata möss med glutamat i tron att det skulle fungera som bränsle av vissa nervceller fann de att testdjuren istället fick allvarliga skador i cellerna.

Samma år arbetade Majken Arvidsson, som senare blev konsumentrådgivare i Nybro kommun som praktikant på KLS Livsmedel AB i Kalmar. Hon berättar om hur man redan på 50-talet använde sig av glutamat för att mörka dålig smak på kött:
"Jag praktiserade på KLS på 50-talet och vet att glutamat användes för att skyla över att köttet inte var pinfärskt. Varje morgon fick vi tillbaka stora mängder kött som affärerna inte lyckats sälja. Det maldes ner i stora grytor för att bli till 300 kilo isterband. Jag skalade och hackade 30 kilo lök som blandades ner och slutligen hällde man i en skyffel glutamat. Alla visste att det var för att dölja smaken."

1968 upprepade Dr John Olney i USA de brittiska forskarnas experiment när han hoppades kunna använda MSG:s förmåga att förstöra näthinneceller för att studera nervförbindelser som dör djupt inne i hjärnans struktur.

Vad han fann chockade honom: Studien visade att MSG dödade inte bara näthinneceller, det tog kål på vitala neuroner i själva hjärnan. Vid närmare studier fann Dr Olney att MSG dödade neuroner genom att hetsa dem till döds.

1969 rapporterade Dr Olney om att laboratoriedjur som matats med glutamat fick hjärnskador och neuroendokrina rubbningar. Han hade funnit att möss som fått glutamat blev kraftigt överviktiga och uppvisade hjärnskador. Dr Olney menade att glutamaten påverkade hypothalamus som reglerar en mängd endokrina funktioner bl.a viktkontroll.

Samma år bildades IGTC International Glutamate Technical Committee för att hjälpa glutamatindustrin att marknadsföra glutamat. De anställde ett helt gäng forskare, varav många inte hade någon sakkunskap om glutamat, för att legitimera att man skulle fortsätta använda medlet i konsumenternas mat.

1972 vittnade Dr Olney inför The Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs och varnade för att ge glutamat till människor, särskilt unga. National Academy of Science panel som skulle bestämma huruvida MSG fick användas i barnmat skapade en myt om att glutamat var ofarligt med hjälp av glutamatindustrin och en grupp forskare med knappt någon erfarenhet av neuropatologi.

Idag vet forskarna att blodhjärn-barriärren, som skyddar hjärnan från glutamatintag inte är fullt utvecklad förrän i puberteten.

Blodhjärn-barriären förhindrar de flesta skadliga ämnen i blodet från att komma in i djupare delar av hjärnan. Den är normalt sett en mycket bra grindvakt. Dessvärre innebär det ständiga manipulerandet av vår mat ett rubbande av den naturliga balansen för att upprätthålla detta system på ett riktigt sätt.

Genom att artficiellt tillsätta höga koncentrationer av glutamat i maten så stiger glutmatnivåerna i blodet till en mycket högre nivå än vad som var tänkt och sänker skyddet i blodhjärn-barriären. Om nivån förblir hög så kan glutamatet gradvis sippra förbi skyddet och skapa kaos.

1988 gav Dr George R. Schwartz ut boken “In Bad Taste: The MSG Syndrome." Han beskriver hur MSG fungerar i kroppen och hur tillverkarna döljer det genom att bl.a skriva att produkten innehåller "natural flavorings", naturliga smaker.

Dr Schwartz säger:
"Arsenik är också ett naturligt ämne, det innebär inte att det är ofarligt. Att veta hur man ska undvika den här smakförstärkaren kan dramatiskt förändra människors liv.

1989 vittnade Dr Schwartz, och andra forskare inför NLEA Nutrition Labeling and Education Act om farorna med glutamat och vikten av att identifiera det i mat.

1991 prisade Dr Ronald Simon vid Scripps Clinic i Kalifornien Dr David Allen, vars studier visade att glutamat triggade igång astma och inkluderade hans arbeten i verket "Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives."

1995 släppte FDA, samma organisation som godkände aspartam sedan den kritiske chefen sparkats av Reagan och ersatts med en som sedan blev styrelsemedlem i företaget som marknadsförde aspartam en rapport om MSG som gjorts av Federation of American Societies for Experimental Biology.

I den rapporten så förklarade FASEB att glutamat var en astmatriggare och att doser så låga som 5 gram hade medfört reaktioner på ämnet. De anser också att gravida kvinnor, barn och småbarn bör undvika glutaminsyra/glutamat/MSG.

Dagen innan den hemliga rapporten skulle släppas av FDA skrev samme Dr Simon, som prisat Dr Allens avslöjande studier om glutamat några år tidigare, tillsammans med en kollega att de ansåg att studierna i den glutamatkritiska rapporten innehöll allvarliga fel. Det visade sig sen att Simon värvats till IGTC, glutamatindustrins främsta lobbyorganisation.

Dr Russel Blaylock, professor i neurokirurgi vid Medical University of Mississippi, hävdar att ALS, Alzheimers och Stroke har samband med ett högt intag av glutamat. I den briljanta dokumentären "Nutrition & Beahviour" berättar han om hur såväl aspartam som glutamat ökar hypoglykemin hos människor vilket medför att deras hunger ökar och att det i sin tur leder till övervikt.

Han förklarar hur massor av människor springer omkring och dricker lightdrycker i tron att det ska få dem att gå ner i vikt när det i själva verket har en motsatt effekt. Enligt Blaylock är många människor hypoglykemiker till följd av att de äter fel. Sedan början av 1900-talet har sockerkonsumtionen i USA ökat med 2500.

Ett högt sockerintag medför att insulin frigörs i kroppen och blodsockret sjunker vilket i sin tur gör att binjurarna börjar producera adrenalin och noradrenalin för att höja blodsockret.

Noradrenalin är dels en neurotransmittor men även ett blodburet hormon som ökar hjärtverksamheten och höjer blodtrycket. Det stimulerar i sin tur hjärnan till högre aktivitet varpå den producerar glutamat, som är den primära neurotransmittorn för upphetsning, med andra ord får det hjärnan att lägga in högsta växeln.

Dr Blaylock ger i dokumentären exempel på vilka skrämmade effekter intaget av socker, aspartam och glutmat kan ha på människor.

Bl.a kunde han visa hur interner i USA som fått en nyttig diet utan dessa ämnen uppvisade ett helt annat beteende efter att i åratal varit ständiga återfallsbrottslingar med grovt kriminellt beteende. Han visade också hur elever som slutade konsumera en massa socker och snabbmat hade klart bättre resultat på studierna än tidigare.

I "Health & Nutrition Secrets" skriver Dr Blaylock att flera studier visar att höga doser glutamat medför förstörelse av vitala celler i hypothalamus. Han beskriver också hur glutamat hetsar barns hjärnor eftersom de är 4 gånger så känsliga för ämnet som vuxna.

Björn Meister, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet har studerat hur glutamat påverkar djur. Studien visade att nyfödda råttor som injicerades med glutamat under fem dagar som vuxna blev både feta, blinda, kortväxta och hjärnskadade. Den del av hjärnan som styr hunger, mättnad och tillväxt förstördes till stor del på dem.

Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, får sista ordet:
"Glutamat är giftigt för nervcellerna och kan i längden öka risken för alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte varför man inte förbjuder det."

Källor:

Länk: nature.com
abs/227609b0.html


Länk: barometern.se

Länk: truthinlabeling.org

Länk: video.google.com
msg2260minutes22


Länk: amazon.com

Länk: video.google.com

Länk: russellblaylockmd.com


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 02 dec 2008 15:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: