sourze.se

Visst känner du dig lurad?

Nu när du sitter där på ditt kontor och låtsas arbeta medan du egentligen smygtittar på YouTube och sidor som denna kanske det inträffar att du inser den lögn som du lever i och vill göra någonting åt saken.

Du vet, den där känslan som du kan få en morgon efter att du har vaknat upp, ätit din havrekli och duschat? Den känsla som inträffade någonstans mittemellan brevlådan och jobbets kaffeautomat.

Då ska du nu få ditt livs uppenbarelse. Den känsla som du nyss skakade av dig liksom en liten irriterande loppa, med ett missnöjt uttryck i ansiktet och en misstänksam blick mot medresenärerna på bussen eller tunnelbanan eller hur du nu tar dig till jobbet? - den känslan var rätt. För någonting är verkligen allvarligt fel med världen.

Jag menar inte att du lever i en Matrix och genast måste välja mellan en röd eller blå tablett, eller att du precis har insett att jorden kommer att gå under klockan 21:12 den 21 december år 2112. Jag menar att någonting i ditt och mitt och alla andra människors liv har gått snett. Du kan se det som en avgörande beståndsdel i ett enormt komplicerat maskineri som har lossnat efter åratal av vanvård och nu ligger och skramlar på botten medan maskinen löper amok.

För visst löper den amok? Hur kan det till exempel komma sig att du ständigt betalar allt högre räntor på dina lån medan räntan på dina besparingar på banken är avskaffad och ersatt med avgifter? Hur kan det komma sig att du tvingas på en "serviceavgift" för att du betalar din bank via din dator utan att använda deras lokaler eller service överhuvudtaget? Hur kan det komma sig att du och alla andra skattebetalare ständigt måste förse bankdirektörerna med fallskärmar, säkerhetsbälten och luftmadrasser när de gång på gång klantar till det och kastar ut världen i nya finanskriser?

Betalar bankcheferna skatt då de för över sina dvs: dina pengar till säkra konton i exotiska skatteparadis som du inte ens kan namnet på? Nej, och de har till och med mage att klaga på dig och dina medsparare då de har spekulerat bort dina pengar i vilda finansorgier. För du tar smällen. På nittiotalet tog du skattebetalaresmåspararesucker smällen, nu tar du smällen och om tio eller tjugo år kommer du återigen ta smällen.

Bankdirektörerna flyttar till någon soligare plats där de kan lira golf och sörpla skumpa så länge, så kommer de tillbaka när staten har löst alla problem. Sen kan de fortsätta spekulera och leva loppan på Stureplan och i Båstad igen, för då är allt glömt.

Och även du har glömt bort att det var med dina skattepengar som staten finansierade bankakuter för att rädda deras feta rumpor eller att du inte blev löst av staten från dina ständigt dyrare lån. För du är lurad. Du kommer återigen att låna nya pengar eller sätta in en slant då och då som direktörerna kan spekulera bort medan de klagar på det svenska skattetrycket och på alltför låga bankavgifter.

Nu när du sitter där på ditt kontor och låtsas arbeta medan du egentligen smygtittar på YouTube och sidor som denna kanske det inträffar att du inser den lögn som du lever i och vill göra någonting åt saken. Men jag ber dig. Häng dig inte med slipsen eller scarfen i taket och vandra absolut inte iväg med ett hagelgevär till bankkontoret för att göra ett "uttag med ränta".

Ta lugnt och försiktigt ut dina pengar från banken och avsluta ditt konto. Sedan vandrar du hem och lägger dem under din madrass. De kommer tyvärr inte att förränta sig därnere under madrassen. Men en sak är säker; de kommer heller inte att betala nya golfklubbor, champagneduschar eller yachtturer åt en massa uppblåsta direktörer som inte uppvisar ens en antydan till skam i sina rödlätta nyllen.

Det kallar jag samhällsvinst.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2008 07:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: