sourze.se

Tjejer som kör så att det ryker!

Lena Koppel som gjorde Bombay Dreams är bioaktuell igen. Denna gång heter filmen Rallybrudar. En härlig svensk komedi som kommer att ge 40- och 50-talisterna en liten nostalgitripp.

Titel: Rallybrudar
Genre: feelgood rulle med många skratt
Medverkande: Eva Röse, Marie Robertson, Maria Lundqvist, Janne "Loffe" Carlsson, Claes Malmberg, Per Graffman m fl.
Manus och regi: Lena Koppel
Längd: 1 timma och 40 minuter
Betyg: VG

Det är 60-tal och allt utspelar sig i Värmland. Ulla har nyligen fått jobb som veterinärassistent hos bygdens veterinär. Det kommer snart fram att hennes stora dröm inte är djur och hjälpa dessa, utan Ullas stora intresse är att få köra bil. Och det är inte bara vanlig bilkörning, utan Ulla vill att det ska gå snabbt. Det ska spruta sand under bilen när hon tar kurvorna. Jobbet som veterinärsassistent innehåller väldigt mycket resor mellan bondgårdarna på landet. Och det är dessa stunder hon brinner för i jobbet. När hon sätter sig i bilen och drar på sig störtkrukan och sedan trycker pedalen på PV:n i botten får Ulla sina drömmar uppfyllda. Birgitta har också drömmar, drömmar om Paris. Men hennes pappa vill att hon ska få en ordentlig utbildning och gå i husmorsskola. Tillsammans kan både Birgitta och Ulla få sina drömmar uppfyllda, om dom kör rally.

I Rallybrudar seglar vyerna och miljöerna utav svenskt 60-tal förbi. Men även fördomarna och instängdheten man kan uppleva i ett litet samhälle under den tiden. Lena Koppel har fått med allt, fiket, bensinmacken, den lokale tidningsredaktören, dansbanan med lokala dansbandet, ja, nästan allt som man kunde hitta i ett litet samhälle på 60-talet. Rallybrudar är en otroligt varm komedi.

Lena Koppel som har både skrivit manus och regisserat har fått ihop en suverän skara skådisar, alla ifrån Sveriges elit. Ulla gestaltas utav Eva Röse. Röse har en mimik och ett kroppsspråk som få har och hennes sätt att leverera replikerna sitter som en smäck. Birgitta görs av Marie Robertson som har gjort många teateruppsättningar. Robertsons medverkan i Rallybrudar kommer säkerligen att leda till fler filmroller.

Filmen är lätt att ta till sig, det är inget tungt över den. Utan en riktigt feelgood-rulle! När man går ut ifrån biosalongen är man upprymd och glad. Rallybrudar är en härlig film som man kan se med vemsomhelst. Ta med morfar, mammas faster, pojkvännen eller chefen. Denna rulle passar alla. Skratten duggar tätt. Men glöm för allt i världen inte att ta med en Pucko.


Om författaren

Författare:
Angeline E Nygren

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2008 16:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: