sourze.se

Finanskrisen: Som om inget hade hänt

All media berättar om de mest oroande händelser, men folk går omkring som vanligt. Det är som om "krigsrubrikerna" inte nådde fram till våra sinnen.

Det beror nog på att alla intygar att den svenska staten står på stadiga ekonomiska fötter och så gör också bankerna. Detta tror vi på, annars skulle vi rusa runt i panik och hamstra!

Volvo och Saab krisar rejält men det står inte 10 000 arbetslösa på gatan i morgon. De varslade kommer sannolikt att successivt få uppsägningar som innebär att många blir kvar på jobbet i månader. De kommer att få en stor del av sin lön en tid av företagen och därefter sätter statens åtgärder in. En stat som har råd med detta efter nyår. För det finns miljarder i budgeten för detta, för alla med inflytande har förutspått en lågkonjunktur.

De kringliggande länderna har det sämre och Island är nära katastrofen för att de skaffat sig ett överdrivet stort banksystem. Det är kanske 10 gånger större än Islands eget behov av banking. Därför har detta lilla land råkat ut för ekonomisk jordbävning.

Volvokrisen beror på att det produceras för mycket bilar sedan länge världen över. Den som då bygger dyra "premiumbilar" råkar givetvis värst ut. De som hade tänkt sig köpa en dyr bil och är oroade för sitt jobb väljer då en avsevärt billigare bil eller skjuter på bilköpet. Volvokrisen handlar om att de inte har egen billig bil även om de också saluför Renault. Det hjälper inte att detta bilmärke har ett högt anseende i sitt hemland då det inte har det i Sverige.

Det kommer in motstridiga uppgifter. Sverige har två av världens största och bästa lastbilsfabriker och de såg ingen avmattning i början av denna vecka.
Livsmedelsproduktionen går bra och man förväntar sig rätt stabila matpriser. Europas ledare verkar vara väldigt överens om vilka åtgärder som krävs, de håller varandra om ryggen. Det är givetvis av största värde. Inga sabotörer kommer att träda fram för att vinna egna fördelar.

Man kan säkert också räkna med att Ryssland med sina enorma tillgångar kommer att uppträda rätt solidariskt med EU - för att ekonomierna är så sammanflätade. Rysslands välstånd handlar om att det går bra för övriga Europa.

Kina har lånat ut helt enorma summor till USA men har inget att vinna på att USA:s ekonomi kollapsar helt. USA är Kinas viktigaste exportmarknad sedan länge och Kina kommer att uppträda därefter.

Stora omställningar är på gång världen runt. Maktcentra kommer efterhand att flytta. Miljoner människor kommer att lida och gå under i denna väldiga omvandling. Vi kan bara ana slutresultatet nu, men har facit om ca fem år.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2008 23:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: