sourze.se

Korkade uttryck från helvetet

Av alla modeord och uttryck som vuxit fram under de senaste åren t ex "grej", "kolla läget", "eller hur?" osv finns det en fras som personifierar allt det onda i moderna samhället: "E det så?".

Tank dig själv. Du står i kön i pressbyrån och för att bryta monotonin vänder du dig till grannen och växlar några ord. Som svar får du tre små ord som är så betydelselösa att de i själva verket utgör någon slags icke-kommunikation.

Varför väcker just det uttrycket sådan irritation i en grinig gubbe som jag? Är det kanske därför att det är oartigt att be en gubbe upprepa sig när hans budskap har nåt fram klart och tydligt? Eller att det kan upplevas som är förolämpande att besvara en gammal gubbe på ett sätt som ifrågasätter hans intelligens, uppfattningsförmåga eller grepp om verkligheten? Svar ja på båda punkter. Men när till och med SVT godtar frasen som sund språkbruk, inser gubben att loppet är körd. ...Och här tar alla av sig skorna i hallen..., säger den intervjuade kvinna i en nyhetsreportage om svenska TV-spelutvecklare. E det så? mumlar intervjuaren. Så är det, kommer det lättirriterade svaret.

Gubben är fullt bered att acceptera att det är en tecken på att han har blivit gammal och grinig, men han skulle åtminstone bli en glad grinig gammal gubbe om han visste att det fanns fler som höll med.


Om författaren

Författare:
Erik Lichtenstein

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2008 23:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: