sourze.se

Svante, ingen kan nynna vinnarlåten från Belgrad

"Det var fantastiskt kul att Eurovision Song Contests högste chef Svante Stockselius svarade på min artikel igår, men det hade varit bättre om han hade läst min text lite noggrannare innan han anklagade mig för att vilja dela upp Europa i vi och dom."

Det var fantastiskt kul att Eurovision Song Contests högste chef Svante Stockselius svarade på min artikel igår, men det hade varit bättre om han hade läst min text lite noggrannare innan han anklagade mig för att vilja dela upp Europa i "vi och dom". Det hade i och för sig kanske också varit bättre om jag hade förklarat mig lite tydligare från början. Det handlar om bland annat om att jag, dessvärre, valde ett förslag som lätt kunde misstolkas och Svante tolkade förslaget fel.

Men observera att i min artikel skriver jag så här:

"Här finns inga politiska motiv utan det handlar om att tävlingen på senare år blivit för stor och att man inte orkar sitta och lyssna sig igenom låtarna från så många länder"

Vad jag menade var, att det är för många låtar att lyssna på under ett teve program och att tävlingen bör delas upp i två fack så att finalomgången består av endast de tio bästa låtarna. Mitt förslag var kanske lite fel formulerat när jag delade upp tävlingen i öst och väst. Jag håller absolut med Svante när han säger att Europa har haft tillräckligt många murar, så låt mig omformulera mitt förslag: Vad sägs i så fall om att dela upp de 43 länderna till två lag bestående av 22 respektive 21 stycken. blandade östeuropiska och västeuropeiska länder, så att man exempelvis har ett lag som vi kan kalla för "Nordeuropa" och ett annat som vi kan kalla för "Sydeuropa". Effekten blir detsamma utan att man drar politiska gränser. Min mening är att man ska hitta ett sätt att fördela underhållningen så att det blir bara ett fåtal låtar tio stycken som telerösterna behöver välja ifrån för att rösta fram vinnaren på finalkvällen. Svante Stockselius vet mycket väl att det är omöjligt för den mänskliga örat att uppfatta och välja mellan 43 låtar som framförs under två teveprogram. Dessutom skulle, enligt mitt förslag, de tävlande låtarna få vara längre en tre minuter on det bara fanns tio låtar i finalen. Som Svante Stockselius mycket väl vet skulle detta uppskattas enormt av alla upphovsmän i Europa. I dag sitter upphovsmän och producenter över hela Sverige och håller rent utsagt motvilligt på att slakta ned sina låtar till tre minuter för att anpassas till Eurovisions regler.

Man kan också argumentera att EBU European Broadcasting Union redan har delat upp tävlingen i och med kvaltävlingen som brukar gå mitt i veckan, men det är inte samma sak. Det är fortfarande väldigt många låtar och när dessa låtar kommer från olika länder, vars musikkulturer skiljer sig markant ifrån varandra, blir det omöjligt för exempelvis tevetittare i Azerbadjan eller Armenien att genom en enda lyssning under ett teve program begripa sig på låtar som kommer ifrån Portugal eller Malta och vica versa! Men genom att eliminera låtarnas antal i två kvaltävlingar och ha endast tio låtar i finalen skulle EBU göra det lättare för alla ländernas tevetittare att komma överens om vinnaren därför att det är lättare för det mänskliga örat att uppfatta och suga in tio låtar än uppåt 23, som i finalen i dagens format. Man skulle också komma ihåg vinnaren. Ursäkta Svante, men ingen i Sverige kan nynna Dima Bilans vinnarlåt ifrån Belgrad!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2008 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: