sourze.se

Martina Haag, du har nog haft en del tur

Martina Haag var gäst hos Lotta Bromé i P4 Extra. Det fanns en sak som jag väntade på under hela intervjun, men den kom aldrig. Därför säger jag den själv. Det handlar om tur!

Martina Haag var gäst hos Lotta Bromé i P4 Extra. Det är dags för henne att promota en ny bok. Martinas senaste, "Underbar och älskad av alla, och på jobbet går det också bra", var en succé. Det var intressant att lyssna till Martinas berättelse, om hur hon lyckades slå igenom som författare, utan att ha haft en enda dröm att bli författare.

Hon hade under många år kämpat i sitt yrke som skådespelerska, vilket hade gått sisådär. Hennes syster Bea Uusma Schyffert är gift med Henrik Schyffert och genom vissa kontakter hade Martina småroller i olika film och teateruppsättningar. Ett av jobben var i en TV-serie, "Silvermannen" 1997.

Vid något tillfälle hade Martina blivit ombedd att skriva en krönika, i en bekants tidning. Men, jag hade 0,7 när jag gick ur skolan, jag kan inte skriva, var Martinas svar. Jamen skriv om att du inte kan skriva, svarade bekanten. Sagt och gjort, Martina skrev, om att hon inte kunde skriva och det blev populärt, det renderade i fler krönikör, som i sin tur uppmärksammades, av tidningen Mama och hon blev även krönikör i Aftonbladet.

Som krona på verket, kröntes Martina Haag, som årets krönikör 2003. Efter det hörde flera bokförlag av sig och ville att hon skulle skriva en bok. Den första boken var en sammanställning av Martina Haags krönikor, "Hemma hos Martina", och gjorde succé, och därefter följde "Underbar och älskad av alla, och på jobbet går det också bra", vilken blev film, som hon själv skrev manuset till.

Så egentligen är det konstigt att jag slog igenom som författare, det var inget jag drömt om, sa Martina. Men jag har slitit och lidit i massor av år! Så det känns rätt att jag får ha det bra nu.
Men tänk på alla som har skrivit i hela sitt liv och aldrig får den uppmärksamhet, som du har lyckats med, sa Lotta Bromé.
Ja, men jag har tagit alla möjliga skitjobb, som en gång fick jag testas i en reklamfilm, där jag skulle vara en servett. Jag hade inte ens en replik, skulle bara stöna när servetten visades i rutan. Men jag fick inte ens det jobbet, sa Martina. Men fan vad jag har slitit, ringt och tjatat om att få jobb och inte ens blivit uppringd tillbaka. Jag har minsann lidit!

Jag tyckte att det var intressant att lyssna på Martinas berättelse om hennes lidande och numera succé. Men jag fick inte ihop vissa saker. Att om man lider och sliter kommer berömmelse? Det är en sanning med stor tvekan. Jag vet att tusentals människor sliter ett helt liv, men får ingen belöning, utan istället en utsliten kropp, som lider.

Det fanns en sak som jag väntade på under hela intervjun, men den kom aldrig. Därför säger jag den själv. Det handlar om tur! Det handlar inte om hur många dörrar du knackat på, hur många mail du har skickat ut, hur många telefonsamtal du ringt. Allt handlar om att vara på rätt ställe, vid rätt tillfälle och ha tur. Livet är en resa i tillfälligheter, vilka personer du möter, vilket inflytande de har, och på vilket sätt de hjälper dig fram i din karriär. Lidandet i all ära, men turen måste vara en av passagerarna på din resa genom livet.


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2008 16:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: