sourze.se

Inga florister i italienska armén

Italienska män är riktiga praktfjollor. Det är i alla fall en åsikt som jag oftast stöter på hemma i Sverige när jag berättar att jag bor i Italien.

Italienska män lyssnar på opera, dricker vin och bär fluga och kavaj. Någon har till och med konstaterat, med stor häpnad, att landets fotbollsspelare rakar sina ben. Dessutom har italienarna historiskt sett visat sig vara oerhört dåliga på "manliga" aktiviteter som till exempel krig okej, bortsett från de gamla romarna kanske, men exceptionellt skickliga inom områden som konst, litteratur, klassisk musik och annat trams som nordiska karlar aldrig skulle hänge sig åt.

Det finns dock gränser även för italienarnas omanlighet.
Härom dagen satt jag och pratade med en kompis från Sicilien, och av någon anledning kom vi in på ämnet militärtjänst. Jag förklarade att jag fått frisedel redan klockan nio på morgonen när jag var på mönstringen, antagligen för att jag gav ett allmänt ovilligt och omilitäriskt intryck. Min sicilianske vän avslöjade då att han själv slapp lumpen eftersom han var en "ciccione", en tjockis.
"Vad krävs för att få frisedel från den italienska militärtjänsten?", frågade jag nyfiket.
"Att du är för tjock, eller för smal... eller bög", svarade han det italienska ordet för bög är för övrigt finocchio, som ordagrant betyder fänkål. Om någon där ute begriper sammanhanget mellan fänkål och homosexualitet, så förklara gärna det för mig.
"Men... hur gör de för att veta om någon är bög, då?", fortsatte jag förvånat.
"Du vet, man svarar på en massa frågor i en blankett inför mönstringen", sade sicilianaren.
"Frågar de rent ut om man är homosexuell?", undrade jag bestört.
"Nej, de frågar om man tycker om blommor", svarade min kompis jäspande.

Florister göra sig ej besvär, med andra ord. Men, förutom att den här "utrensningsmetoden" kan anses vara en smula fördomsfull, får man ju också lov att konstatera att rekryteringen till militären nog fungerar ganska dåligt, just med tanke på att italienska arméer sällan skrämt någon ute på slagfältet.

Kanske borde italienarna rikta blicken norrut, mot Sverige, för att lära sig hur man bygger upp en försvarsmakt som skrämmer slag på fienden:
"Fler homos borde bära vapen", stod det på en av det svenska Värnpliktsverkets kampanj-affischer för att locka fler bögar till det militära. Sverige är alltså öppet för att släppa in homosexuella i försvaret florister också, så vitt jag vet - och oss har ingen vågat ge sig på en enda gång undet hela 1900-talet, trots att vårt försvar är ungefär lika stort som Örebro SK:s hemmapublik.

En och annan finocchio i den italienska försvarsmakten kanske inte skulle vara så fel i alla fall. Men tänk på det, kära italienare, innan ni tar värvning: livet i armén är ingen dans på rosor.


Om författaren

Författare:
Einar Wiman

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2008 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: