sourze.se

12 tips inför familjens skidresa

Antingen du är helt grön på skidor eller rena lavinfaran finns det alltid något nytt att lära när man åker skidor med barn. Ta del av Barnens Turistguides tolv tips inför skidresan.

1. Hyr utrustning. Barn växer och behöver ofta byta pjäxor från år till år. Skiduthyrningarna erbjuder ofta fri service, du kan byta utrustning om den inte känns rätt och du slipper ta med skidor som tar mycket plats i bilen. Åker du bara skidor någon gång då och då är det klokt att hyra istället för att köpa titt som tätt.

2. Barnen ska bara ha på sig ett par strumpor i pjäxorna och de ska sitta tight. Sluta med andra ord att propsa på flera lager sockor för att fötterna ska hållas varma eller de förstora pjäxorna ska passa.

3. Glöm inte skidglasögon eller solglasögon till barnen. Och givetvis har alla i familjen hjälm, eller hur? I de flesta backar får inte barn åka utan hjälm - och som förälder föregår du så klart som förebild...

4. Är det kallt ha koll på barnens kinder. Börjar de få vita fläckar är det hög tid att gå in och värm sig en stund, annars är det risk för förfrysning.

5. Många anläggningar har liftkort till barnen där du kan fylla i namn och mobilnummer, ifall de skulle komma bort. Om det inte finns, stoppa en lapp i fickan på ditt barn med namn och mobilnummer, en klassiker som fungerar lika bra i skidbacken som på andra anläggningar där det är lätt att tappa bort varandra.

6. Skippa stavarna i början. De är bara i vägen innan man har fått styr på skidorna. Tids nog blir det dags att börja trixa med stavar också.

7. Sätt barnen i skidskola. De har kul, träffar andra kompisar och skidlärarna är otroligt duktiga med barn, dessutom har skidlärarna som regel änglars tålamod. Kostar visserligen en slant extra men är som regel en väl investerad peng.

8. Det finns ofta många kul aktiviteter för hela familjen, både i och inte minst utanför backen. Ha koll på aktiviteterna innan du åker iväg. Sälen har till exempel en direktsajt, www.salendirekt.com, där du kan se det mesta som händer just den veckan du kommer hit.

9. Se till att ha en rejäl slant undanstoppat till alla aktiviteter runt backen också. Mat, aktiviteter och en och annan minnessak sätter snabbt sprätt på kulorna och då har vi inte räknat med hyra för skidor och pjäxor, liftkort och boende - det är dyrt att åka på skidresa.

10. Våga fråga. Vi har inte hittat någon "Dummies för nybörjare på skidor" när vi skulle åka skidor första gången och för den oinvigde känns det som en helt ny värld med olika sorters liftar, skidor, och en mängd andra oskrivna regler i skidbacken - men våga fråga. Hellre fråga och verka knäpp för en stund, än att inte fråga och förbli dum resten av livet.

11. Tänk på att alla barn är olika, orkar olika mycket och lär sig olika fort. Skynda långsamt.

12. Och sist men inte minst ha kul!


Om författaren

Författare:
Johnny Åberg

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2008 22:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: