sourze.se

Först vård, trygghet och skola - sen kanske konst

"Alingsås kommun har valt att satsa på en fotoutställning av den spanske konstnären Seranos, med bl a en naken kvinna som sitter under en häst och håller i hästens lem."

Alingsås kommun har valt att satsa på en fotoutställning av den spanske konstnären Seranos, vilket kostat 50,000 kronor för skattebetalarna.

Nå vad var det för foton? Jo, bland annat sitter en naken kvinna under en häst och håller i hästens lem. Tidelag, var uttrycket för denna bild av Kristdemokrater, som definitivt ville förbjuda denna art-konst. Andra bilder föreställde nakna män med eregerade lemmar. En naken ung kvinna har en äldre mans huvud vid sina bröst. Det som visades i SVT i går i Debatt, var uteslutande naket i olika former.

Ja, då har vi det igen. Vad är konst? I mången betraktares öga är dessa bilder kanske, rena rama skiten, medan de i andras ögon, är fantastiska.

Men frågan var: Ska politiker bestämma vad som är konst? Mitt svar blir: Ett rungande nej! Som privatpersoner får och skall de naturligtvis, som alla andra ha en åsikt, men att politiker skall besluta om vad som ska anses vara konst, skulle jag uppleva som ett ingrepp i den konstnärliga friheten och i yttrandefriheten.

Vad jag däremot undrar över är, varför skattebetalare ska finansiera detta? Om Seranos konst är så bra och intressant, borde det finnas privata gallerister som investerar i att visa hans konst, inte kommunen och med skattebetalarnas pengar.

Det som vi, eller åtminstone jag, förväntar mig att få för mina skattepengar, är inte konstutställningar! Jag förväntar mig en fungerande sjukvård, vilket vi inte har, jag förväntar mig ett fungerande polis och åklagarväsende, som vi inte heller har, och jag förväntar mig en fungerande skola, som också lyser med sin frånvaro.

Därför skulle jag röstat nej till konstutställningar i kommunal regi, oavsett, vad som förevisades. Den dagen när de livsviktiga instanserna fungerar för folket i Sverige, den dagen anser jag att det finns pengar över till konst. Inte innan!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 01 feb 2008 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: