sourze.se

Jag är ett bussåkande miffo - bli ett du med!

Ja, jag erkänner - jag är en av de där galningarna som frivilligt går upp en halvtimma tidigare och tar bussen till jobbet och lämnar min "älskade" bil hemma.

Jag tror att det är dags att vi svenskar tar och ser oss själva för vad vi är, nämligen miljöskenheliga. För samtidigt som vi har blivit så himla miljömedvetna och ekologiskt rättrådiga i vårt samhälle, så omsätts fortfarande inte de vackra teorierna i praktiken. Det faktum att jag frivilligt väljer att åka buss till jobbet, en busstur på cirka 15 minuter, är inte särskilt anmärkningsvärt. Något som däremot är det är de reaktioner jag möter hos folk när jag berättar det. Att åka buss till min arbetsplats, som är en av Jönköpingsområdets största, innebär nämligen att jag tvingas gå upp en halvtimma tidigare än jag annars skulle ha gjort. Redan där är jag miffo-förklarad av de flesta av mina kollegor.

Jag kan förstå de småbarnsföräldrar som inte har möjlighet att lösa sin start på dagen med dagisleveranser och så vidare med något annat än bilen som hjälpmedel, ni har min fulla respekt och förståelse utan förbehåll. Vad jag däremot inte köper är när ensamma förare i ringlande rader strömmar in på företagets parkering med minsta möjliga tidsmarginal till arbetsdagens början, alla i varsinn bil varav många av sorgligt ålderstigen modell. Den som försöker slå i mig att alla dessa varit och lämnat barn på dagis innan lär inte lyckas.

I rimlighetens namn borde en hel del av dessa fordon starta sina färder inom ett geografiskt begränsat område, så stor är inte min hemstad, vilket betyder att deras förare borde kunna samåka i kanske hälften så många fordon. För att inte tala om hur många av fordonen som har sin hemvist i områden där lokaltrafiken är fullt utbyggd.

Jönköping är knappast unikt, min arbetsplats och dess anställda är det inte heller, förmodligen ser situationen ut på ett liknande sätt i hela vårt land. Frågan är när polletten ska trilla ner i våra skallar. Den globala uppvärmningen är till en betydande del ett resultat av vår bekvämlighetskult och inte förrän vi gör upp med den och tar avstånd från den kommer vi på allvar närma oss ett stopp på den utveckling vi ser idag.

Du och jag kan sitta på våra rumpor och vänta på att våra ledare ska komma fram till kloka lösningar på miljöproblemen om vi vill, men sanningen är den att när de enats om något till sist, är det för sent för länge sen.
Deras och till stor del även vårt resonemang utgår nämligen från att vi ska skapa en ekonomiskt hållbar ekologi, när vi istället borde försöka skapa en ekologiskt hållbar ekonomi.

Lyd ett råd och börja se dig om efter ett sätt att miljöanpassa din egen vardag. Jag tror du kommer att hitta flera sätt att förändra dina dagliga rutiner, som förutom en miljövinst även skapar vinst på flera andra områden i form av en bättre fysisk hälsa och psykisk sinnesfrid. Våga göra upp med din egen bekvämlighet och bli ett bussåkarmiffo eller ett "promenera-hem-med-matkassarna"-miffo.


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2008 09:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: