sourze.se

Personlig utveckling - det fungerar!

Jag har alltid varit intresserad av att förstå mig själv eftersom jag tidigt märkte att jag inte gjorde det jag ville göra alla gånger.

Mina mål har alltid varit höga och jag har alltid trott att jag en dag kommer att nå dem, men jag har ofta varit för feg för att våga satsa och riskera att misslyckas. Min far har alltid hjälpt till att bygga och upprätthålla denna rädsla för misslyckande genom att aldrig acceptera de försök som jag gjorde och alltid tala om för mig hur korkad jag var som inte lyckades med vad han sa åt mig att göra. Om jag blev tillsagd att hämta en hammare kunde jag vara borta hur länge som helst och leta eftersom jag inte vill erkänna att jag inte kunde hitta den. När jag till slut måste ge upp så fick jag alltid höra en massa dömande ord om hur stor idiot jag var som inte kunde klara något så enkelt.

Dessa erfarenheter satte djupa spår i mig och jag ville aldrig göra något som jag kunde misslyckas med. Senare fick jag att Homer Simpson gav Bart samma läxa fast på ett mer direkt sätt; "Never try son cause trying is the first step to failure!". Det var efter jag hört det som jag började förstå mitt eget beteende och började försöka arbeta bort den negativa prägling som dessa erfarenheter innebar för mig. Jag började skapa tankefigurer och hitta på en massa olika sätt för att komma ifrån den starka oviljan jag kände inför att göra någonting fel. Till en början började jag sätta allt som fanns utanför mig själv inom parantes eftersom jag inte helt säkert kunde veta att det existerar. Jag läste filosofi och blev en solipsist, vilket betyder att man tror att endast det egna jaget existerar. Detta gjorde jag för att kunna våga gå utanför min komfortzon och på så sätt utvidga den.

På senare år har jag kommit i kontakt med människor som hjälper människor att göra det jag gjorde och börja få människor att våga göra det som de vill göra. Den verksamheten kallas för personlig utveckling och har diverse konstiga typer i skaran också. Vissa är väldigt amerikanska och lovar att man kommer bli miljonär och gå ner i vikt på bara 20 dagar om man köper deras kurser. Man kommer heller aldrig någonsin få några som helst negativa känslor någonsin och gifta sig med en superstjärna. Vad jag försöker säga är att vissa har extremt idiotiska saker som de utlovar de stackars godtrogna konsumenterna som så hemskt gärna vill tro på det som de hör. Trots allt hokuspokus som finns på området så finns det massor av bra idéer för hur man kan göra allt som man vill göra. Det finns människor som har lagt ner sin själ i att försöka lära sig hur de själva kan göra allt de drömt och när de har lyckats med det; hjälpa andra att göra allt de drömt om.

Skulle gärna rekommendera mina egna favoriter, men det skulle väl vara att göra reklam för produkter och der är inte något som jag kan göra med gott samvete. Om du vill börja arbeta med dig själv för att kunna utföra alla de saker som du vet att du vill göra, men inte har haft mod eller lust att göra än, så är personlig utveckling eller karaktärsdaning förmodligen det enda sättet att verkligen göra det. Utan hjälp av någon för att stärka självkänslan och självförtroendet skulle i alla fall jag aldrig vågat eftersträva mina drömmar och inte bara agera efter omgivningens förväntningar. Det tar emot att gå sin egen väg och då behöver man hjälp på traven. Det finns mycket hjälp att få.

Om någon skulle vilja ha tips på hur du kan gå till väga så finns det massor av sidor på internet som kan guida dig i din kamp mot dina inre mentala murar som är allt som står emellan dig och dina drömmar. Det finns väldigt få människor på denna jord som inte är sin egen värsta fiende.

Avslutningsvis så vill jag dela med mig av ett buddhistiskt ordspråk "It is better to live one day as a tiger, then a thousend years as a sheep"


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 15 jan 2008 08:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: