sourze.se

Jag är trött på att äta kött

"Vissa vill leva hälsosamt och må bra. Andra tycker som jag att miljöhänsyn är det viktigaste. Att de båda sammanfaller är ett dubbelt så bra argument för en sundare livsstil."

Nyårslöftena har haglat färdigt. Nu är det dags att leva upp till dem. De vanligaste löftena har att göra med hälsan. Du ska röra dig mera, äta bättre, sluta röka - helt enkelt bli snygg, smal och frisk.

Igår läste jag tipsen om hur jag förlänger mitt liv med 14 år. Sanningen är att jag aldrig varit hälsofreak, aldrig bantat, aldrig hetsat mig själv att träna. När jag var yngre var grönsakslistan begränsad till gurka och isbergssallad. Av en helt annan anledning har jag anammat en hälsosam livsstil, i alla fall om jag tror på hälsotipsen. Mitt miljöintresse har lett mig in på rätt väg. Nu kan vi gröna lägga till ett ytterligare argument för en miljömedveten livsstil: att leva miljövänligt förlänger livet!

1. Motionera regelbundet. Att röra på sig är nyttigt. 30 minuters motion om dagen rekommenderas. En miljövän lämnar bilen hemma. Bara promenaden mellan hemmet, pendeltåget och jobbet ger oftast minst 30 minuters rörelse varje dag. Tar du en cykeltur är det sannolikt ännu bättre.

2. Undvik tobak. Tobaksproduktion är inget miljöföredöme, milt sagt. Jag har alltid undrat över miljövänner som absolut måste ha sitt kaffe kravmärkt, men sen utan att tveka går och drar i sig röken från den värsta kemikalieodlade tobaken. För att inte tala om hur rökare förpestar närmiljön på pendeltågsperrongerna.

3. Drick mindre alkohol. Det här är kanske den svagaste punkten ur miljösynpunkt. Numera finns det ju ett bra utbud av ekologiskt vin och öl. Så här kan miljövännen slarva med sin hälsa precis som alla andra. Men det är förstås mycket bättre för miljön att dricka kranvatten.

4. Ät mer frukt och grönsaker. Köttproduktionen är en miljöbov. 18 procent av klimatpåverkan tros komma från kött- och animalieproduktion, enligt FN-organet FAO. Ett kilo kött kräver 10 gånger mer resurser än ett kilo växter med samma proteinmängd. En liten reservation ur miljösynpunkt för att det behövs djur för att hålla landskapet öppet och bevara naturvärden i odlingsmarken. Den som vill leva miljövänligt gör dock bäst i att dra ner på köttkonsumtionen och äta mer eko-odlade grönsaker.

Själv ger jag inte nyårslöften. Jag tror mer på att förändra saker i livsstilen när andan faller på. Att vänta till nyårsafton, eller tvinga fram en särskild förändring just då, fungerar inte för mig.

I december började jag plötsligt äta mindre kött igen, efter några års regelbundet ätande av eko-kött. Jag kände mig bara trött på det och slutade köpa kött i affären. Miljösamvetet har dessutom legat och gnagt i bakhuvudet hela tiden. Om jag vill börja röra mig mera, så tar jag en promenad på en gång. Skulle jag vänta tills jag hade tid att gå till gymet, så skulle motivationen hinna försvinna och ursäkterna hopa sig.

Vissa vill leva hälsosamt och må bra. Andra tycker som jag att miljöhänsyn är det viktigaste. Att de båda sammanfaller är ett dubbelt så bra argument för en sundare livsstil.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2008 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: