sourze.se

Är homosex verkligen synd?

Ja det var en allmän åsikt i hela världen i stort sett, under årtusenden, möjligen då med undantag av vanorna som fanns i den grekiska och romerska överklassen för 2000 år sedan.

Fram till 1960 ungefär ansågs homosexualitet som kriminellt eller sinnessjukt av myndigheterna. Det som kyrkan kallar synd. Synd kan väl egentligen bara begås av folk som har en religiös övertygelse och bryter mot denna. Synd är att skada andra människor t.ex. Men är man ateist så är man ju utanför det systemet. Då kan man ju ha humanistiska eller andra bud istället.

Det finns allt färre officiellt kristna, men jag tror att de gamla åsikterna lever kvar i breda folklager i hela Sverige. Likadant är det i hela västvärden. Det har växt fram en acceptans och en tolerans mot de homosexuella och detta är ett stort framsteg. Ingen vill ha någon slags förföljelse mot en folkgrupp som inte gjort ett val, utan som bara funnit att "jag är en homo".

Men ni som eventuellt bor nära Stureplan och Humlegården i Stockholm förstår säkert att det som verkligen är inne i Stockholm inte är det också i Surte och i Bromölla - det är framförallt inte inne i arabvärlden eller i Asien. På många håll tycks saken inte ens få nämnas. Så var det i de gamla kommuniststaterna. Jag minns hur t.o.m. Gorbatjovs förnekade av att homos fanns i Sovjet.

Nu "finns väl inte" AIDS?

Vi lever i ett litet hörn av världen och vi kan skratta och le åt paret Hallman. Låt oss njuta av vår frihet och vår upplysningsnivå. Men de tas på betydligt större allvar i Norge och där är man inte ett dugg dummare, möjligen konservativare.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 05 jan 2008 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: