sourze.se
Artikelbild

Hinner du bli levande innan du dör?

Så var det december igen. Julklappshysterin börjar och sen ett traditionsenligt nyårsfirande. Om jag fick ge dig ett enda råd om framtiden, då kunde det lika gärna handla om hur Du sköter dina skor.

Framtiden har alltid fascinerat. Det har genom tiderna varit stor efterfrågan på spåmän. När det visat sig att rådgivaren haft fel, har det följt nya rådgivare. Alla har fått sina efterföljare. Människan har alltid velat bedragas. Vår tid är inget undantag. Dåtidens spåmän och Sibyllor har ersatts av horoskopet. Människan söker det ovetbara och tror sig finna det i veckotidningar och söndagsbilagor. Där finns det lyckoland, som man inte kan hitta i verkligheten.

Varje årsskifte har en särskild magi. Människan känner sig då mer än vanligt utlämnad åt framtidens ovisshet. Men att söka kunskap om framtiden är som att jaga efter vinden. Det misslyckas alltid. Det är Du själv som skapar din egen framtid. Det är aldrig någon annan. Den som tror på ödet blir ständigt bedragen.


Borsta tänderna!

Här tänkte jag egentligen råda dig att njuta av livet som det är just nu. Men jag vet att det är lönlöst. En vacker dag kommer Du att tänka tillbaka och minnas hur livet låg framför dig och vilka fantastiska möjligheter Du hade. Om framtiden vet Du intet. Men Du vet en hel del om nuet. Men det är en svår konst att leva just i nuet. Hur ofta hör Du inte: Tänk vad roligt vi hade när vi var i fjällen i somras. Eller. Tänk vad det skall bli fint när vi reparerat köket. Men har någon hört: Tänk vad trevligt vi har det just nu?

Jag råder dig att borsta tänderna. Men jag råder dig också att leva nu. Ta dig tid att se världen på ett nytt sätt varje dag. Gå och se hur universitetet ser ut inuti. Gå på högmässan nästa söndag! Låna en video på lördag! Välj "Dagarna med Rita" eller varför inte "Patch Adams" med Robin Williams! Skriv ett brev till någon äldre släkting! Skriv att Du gör det på uppmaning av mig!


Sjung i duschen!

Allt för många gånger ser vi mer på det vi inte har än allt vi har. Allt för många gånger ser vi mer på det vi inte får än allt vi faktiskt får. Det tycks ligga i människans natur att grämas, att betrakta grannens gröna gräs, att aldrig vara nöjd. Ta dig tid att se det vackra i ditt liv. Fotografera! Spara lyckliga minnen! Ge beröm och glöm kritik. Känn dig inte tvingad att planera ditt liv in i minsta detalj, men slösa inte för den skull med tiden! Försök inte rusa ifrån den, eller låta den rinna mellan fingrarna.


Ät knäckebröd!

Glöm Luthers 400-åriga tradition! Det krävs inte en plågsam, allvarlig attityd för att leva. Du kan göra saker bara för att det är roligt! Glöm Jantelagen! Humor är bäst mot fyrkantiga, självgoda människor som vill vara i centrum och göra dig beroende av sitt gillande. De får sin glädje från att hindra och kontrollera, rida på regler och uppfinna metoder att ta död på Din glädje, Din motivation och Dina drömmar. Tillåt aldrig din hjärna att göra dig till en sådan otrygg människa! Rulla inte ut vassa spikmattor när idéballongerna kommer flygande! När Du stöter på dystra, arroganta, negativa människor - skaka om dem. Möt dem med ett leende! För deras egen skull.


Drick mjölk!

Ta dig tid att cykla oftare. Du kommer att sakna möjligheten när Du inte längre orkar.
Acceptera dig själv och din kropp som Du är.

Handen på hjärtat - om Du inte ens har tid och tålamod att utforska den värld som ligger framför dig - som Du lever i just nu - Varför skall Du då jäkta in i nästa år? Vad är det Du letar efter? Vad är det Du flyr från? Varför har Du så bråttom?

Livet är för viktigt för att tas på allt för stort allvar. Det intressanta är inte om du lever normala 32000 dygn utan om du överhuvudtaget hinner bli levande innan du dör. Ta dig tid att lukta på blommorna, betrakta soluppgången och lyssna på regnet! Var tålmodig med dina medmänniskor.

Men framför allt,

Putsa skorna!


Om författaren

Författare:
Thomas Hartman

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2007 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: