sourze.se

Vad gör dom när dom inte syns i TV-

En del läsare har efterlyst vad backhopparna gör när de inte syns i TV-rutan så kommer här en lite text om hur de tränar mellan säsongerna, under säsong och vad som händer under en tävlingsdag.

En normal träningsvecka för en backhoppare i världseliten kan se ut så här:

Måndag:
Förmiddag: 30 min bollspel 1 timme styrketräning
Eftermiddag: 1 timme jogging stretching/massage

Tisdag:
Förmiddag: 20 min uppvärmning, backträning 6-8 hopp, videoanalys av hoppen
Eftermiddag: Mer backträning

Onsdag:
Förmiddag: Gymnastik, teknikträning, rytmträning
Eftermiddag: 45 min bollspel, 1-1,5 timme hård powerträning
Kväll: 10 min uppvärmning stretching/massage

Torsdag:
Förmiddag: 20 min uppvärmning, backträning 6-10 hopp videoanalys

Fredag:
Förmiddag: Simning, jogging, balansträning
Eftermiddag: 20 min uppvärmning, 1-1,5 timme hoppträning stretching/massage

Lördag:
Förmiddag: 20 min uppvärmning, backträning 6-8 hopp videoanalys
Eftermiddag: 10 min uppvärmning, 1-1,5 timme snabb powerträning
Kväll: 10 min uppvärmning, stretching/massage

Söndag:
Backträning eller vilodag

Detta exempel är från hur finländarna tränar när de är mellan säsongerna. Under säsong alltså de få dagar oftast måndag-onsdag som hopparna är hemma så handlar det mest om att underhålla träningen, kanske lite extra teknikträning om det krånglat under tävling. Mesta tiden går åt till att packa upp, tvätta och packa igen samt försöka vila och träffa sin familj och vänner.

Under en tävlingsdag så kan dagschemat för svenskarna se ut ungefär så här om det är en eftermiddags/kvällstävling vilket det oftast är dag 1.

Väckning med frukost runt 8-tiden. Under förmiddagen ett kortare pass Volleyboll-spel eller likande med något annat lag. Efter ett bollpass kanske lite styrketräning för att väcka musklerna. Lunch och efter lunchen så väljer en del att ta en promenad medan andra väljer att vila på rummet. Ungefär 1 timme innan anländer hopparna till backen där det dels handlar om att ta hand om skidorna, vaxa och kolla att allt är ok. Sen lite jogging och annan uppvärmning innan det är dags för första hoppet. Som en tävlingsdag är ett provhopp. En kvalifikationsdag är det oftast två träningshopp och sen kvalhoppet. Efter provhoppet/träningshoppen så är det en snabb analys av hoppet, kanske omvaxning av skidorna och sen ny uppvärmning och fokusering på det första viktiga hoppet.

Innan hoppet så brukar de flesta sitta i lugn och ro och koncentrera sig, rensa tankarna och göra andnings och visualiseringsövningar.

Väl på bommen så har de flesta en liten ritual de går igenom. Är bindningen okej, sitter glasögonen bra, en del "väcker" musklerna genom att slå lite lätt på benen osv. I spåret ner i överbacken så har en del en checklista i huvudet de går igenom att hela kroppen är i rätt position osv. Det gäller att träffa rätt och reagera rätt. Väl på hoppkanten, och det är där det mesta avgörs om det ska bli ett bra eller dåligt hopp, så har hopparen 0,04 sekund på sig att ta ett beslut. I flygfasen så går det mest på känsla vad det är som måste rättas till beroende på olika vindar. Sen är det dags att börja koncentrera sig på att sätta en bra telemarkslandning. Allt som allt så är en backhoppare i luften ungefär 5 sekunder 8 sekunder i skidflygning.

Efter första hoppet så är det bara för hopparen att ta liften upp, byta om och videoanalysera sitt hopp. Har man placerat sig bland de 30 bästa så är det sedan bara att värma upp och ny omladdning inför finalhoppet. Efter tävling så packar man ihop allt, åker till hotellet, duschar och får i sig en sen middag. Sen är det bara att krypa i säng inför dag 2, där tävlingarna oftast går lite tidigare på dagen. Så det gäller att snabbt kunna släppa tankarna och somna.

Dag 2 börjar med väckning och frukost och sen ett kortare träningspass för att väcka musklerna innan det är tid att åka till backen. Väl där är det samma rutiner som under dag 1. Efter avslutad tävlingsdag ungefär runt en fyra-fem så väljer norrmän och finländare oftast att åka hem direkt. Även om det gör att de inte är hemma förrän runt midnatt så ger det ändå hopparna hela måndagen hemma. Går det inte något passande flyg hem så stannar de ju så klart och flyger istället hem tidigt måndag morgon. Sen på torsdag morgon är det dags att bege sig till flygplatsen igen. De lag som finns i mellan Europa hela tiden ,svenskar, österrikare, schweizare, polacker, tjecker med flera, de åker oftast söndag kväll med sina bussar hem. De har också ibland sådan tur att om kvalet och träningarna är sent på fredagen så kan de åka sen torsdag kväll eller ibland tom tidigt fredag morgon till nästa tävling.

Vad händer just nu?

Just nu har de flesta lag börjat göra sina första träningshopp på snö. Svenskarna och finländarna är i finska Rovaniemi medan norrmännen hade hoppats på att kunna vara hemma i Lillehammer. Men det är för varmt så därför är även de i Rovaniemi. Första tävlingen i Världscupen går i finska Kuusamo den 30 november. För B-världscupen går första tävlingen i Pragelato, Italien samma helg.

I Norge slåss 11 hoppare om 6 platser i VC-laget. A-laget består av Anders Jacobsen, Roar Ljökelsöy, Björn-Einar Romören, Sigurd Pettersen, Anders Bardal och Tom Hilde. Men utöver dom så har också Henning Stensrud, Lars Bystöl, Andreas Vilberg, Thomas Lobben och Eirik Kjelstrup chansen att ta en startplats. Norrmännen kommer sedan att träna i Kuusamo i helgen som kommer.

I Finland slåss 8 hoppare om 6 platser. Utöver A-lagshopparna, Janne Ahonen, Veli-Matti Lindström, Janne Happonen, Arttu Lappi, Harri Olli och Matti Hautamäki så har de båda nykomlingarna Ville Larinto och Kai Kovaljeff båda chansen. Båda har hoppat i Sommar Grand Prix och visade upp fina resultat där. Finländarna kommer vara i Rovaniemi till på lördag där de startar i Ounasvaaran Hiihtoseuras tävling för att fira deras 80 års jubileum. Sen kommer alla att delta i tävlingar i Kuusamo 21 november och Vuokatti 24 november och därefter meddelas vilka 6 som kommer att starta i Kuusamo i Nordic Opening 30 november.

I Sverige är VC-laget redan uttaget. Det blir Andreas Arén och Isak Grimholm som hoppar de första tävlingarna för Sverige. CoC-laget är klart till hälften. Jakob Grimholm och Johan Erikson är hel klara. De två andra platserna slåss juniorena Carl Nordin, Fredrik Balkåsen och Oskar Englund om. Vilka som tar de platserna skulle avgjorts 24 november efter SM tävlingen i stor backe i Sollefteå. Men den tävlingen är flyttad till 5 december.
Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2007 02:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: