sourze.se

Utredare vill ge USA rätt att kolla ditt privatliv

"Onsdagen den 7 november 2007 kan ha varit en historisk dag. Många av Sveriges innevånare är sannolikt inte är medvetna om detta. Alla kan i liten skala komma att beröras."

Onsdagen den 7 november 2007 kan ha varit en historisk dag. Många av Sveriges innevånare är sannolikt inte är medvetna om detta. Alla kan i liten skala komma att beröras. Det var då den svenska statliga trafikuppgiftsutredningen presenterade ett förslag som har med bekämpningen av den Globala Terrorismen benämnes vidare som DGT att göra. Konkret handlar det om vem vi talar med på telefon eller umgås med på Internet. Får trafikuppgiftsutredningen sin vilja igenom ska nämligen dessa infomationer sparas av Sveriges telefonbolag och Internetoperatörer - i ett års tid.

Eftersom denna åtgärd ska motverka DGT är det först och främst polisen alltså SÄPO som ska ta del av våra privata kommunikationer. Informationen ska också kunna vidarebefordras till USA, uppenbarligen för att verkligen effektivisera kampen mot DGT. Förslaget lades egentligen fram redan 2004 och berör samtliga EU-länder - chansen att Sverige slipper undan är alltså slim, likely zero.

Jag tänker inte argumentera mot förslaget i sak - allt som görs för att motverka DGT måste ju betraktas som gott och riktigt. Jag förvånas däremot över våra myndigheters restriktivitet att dela med sig av denna för kampen mot DGT uppenbarligen så viktiga information - informationsutbytet ska ju enbart ske mellan andra EU-länder och USA? Då vi är EU-medlemmar sedan 1995 och denna fråga rör hela EU innebär informationsutbytet unionsländerna emellan inga konstigheter. Men USA? Man måste ju med rätta fråga sig vilka kriterier den statliga trafikuppgiftsutredningen utgått ifrån då de bedömt just USA CIA som en lämplig mottagare av mitt och ditt privatliv?

För att börja i någon ände kan vi konstatera att USA verkligen inte lägger fingrarna emellan när det gäller att bekämpa DGT. Förutom att starta flera invasionskrig går USA enligt flertalet människorättsorganisationer till och med så långt som att systematiskt tortera människor misstänkta för terrorism tills de begår självmord, alternativt avlider under "mystiska omständigheter".

Nu får vi visserligen tänka oss att statens kartläggning av den enskilde medborgaren inte enbart kommer att användas till att motverka DGT. En stor del av informationen är säkerligen användbar vid bekämpningen av "vanlig" brottslighet.

Fast även gällande brottsbekämpning måste man ju säga att USA ligger ljusår före Sverige i "hårda tag" och beslutsamhet. Amerikanska domstolar tvekar inte att döma personer som var barn eller minderåriga till livstids fängelse och då talar vi verkligen om livstids fängelse - och upphörde bara helt nyligen att avrätta sådana individer.

Med hänsyn till dessa fakta verkar det ju som om statliga trafikuppgiftsutredningen skulle kunna ta upp kampen mot DGT till en mycket mer global nivå. Kina, Ryssland, Nordkorea och Burma är ju alla nationer som med råge möter ovan nämnda kriterier - eller varför inte Iran eller Irak?

Fast det tror jag knappast på. I vår värld är skillnaden på vad som är godkänt våld och tortyr och icke godkänt våld och tortyr alltför beroende av vem som utför det och varför.


Om författaren

Författare:
Max Smedberg

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2007 10:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: