sourze.se

Ensam mamma söker - jag undrar vad?

Ja, jag erkänner - jag har fastnat lite i TV3s program "Ensam mamma söker", tre ensamstående mammor som nu bestämt sig för att i TV försöka hitta kärleken, trodde jag.

Nu har programmet pågått ett tag och mammorna har nu bara kvar två killar vardera att välja mellan, det ska alltså snart avgöras. Vad detta innebär säger inte själva programmet utan precis som titeln avslöjar så är det mammor som söker, men det framgår inte vad dom söker. Det kanske är en vän, en flirt, en partner eller en blivande make? Nej, jag börjar förstå nu vad sökandet är för. Det är primetime "pappa-jakt", inte något annat vi ser på. Dessa mammor är inte ute efter att bli kära och må bra för sin egenskull utan medverkar enbart för en enda sak - att ge sina barn en pappa.

I början förvånades jag över att som tittare inte få veta någonting om vad mammorna. Deras historia från tidigare förhållande, hur deras vardag ser ut och vad mammornas syskon eller föräldrar har att säga om dem och vad killarna har att se upp med mm. Nu är det ju uppenbart att det är inte intressant eftersom mammorna letar en pappa och då spelar deras egen historia ingen roll och de viktiga är bara att det är en potentiell pappa.

Om det inte är nog med att allt kretsar kring hur killarna är med barnen tycker jag att det blir märkbart desperat när mammorna, som har respektive ett, tre och fyra barn, ska sitta ner med sina barn och få dem att berätta om vilken kille som är bäst. Det hela blir bara sjukt!

Jag har själv inte barn, men jag vet tillräckligt mycket för att inse att det är problematiskt med att det kommer in en manlig person i familjen helt plötsligt. Det är ju allmänt kännt att man avvaktar med att träffa varandras barn i början av ett förhållande med de omständigheterna. Det blir galet fel när barn mellan åldrarna fem och tio år ska sitta och berätta om varför han är bättre än honom!

Jag misstänker att det är en strategi för att hela tiden påminna publiken att det mammor som medverkar i programmet och det tycker jag framgår tydligt, men jag vet inte om jag får förtroende för mammorna när dom rådfrågar sina barn om vilka av killarna som ska åka hem eller stanna kvar.

Jag är ledsen, men jag tror att detta skadar barnen. Mamman ser mer potential i en av killarna som barnen inte uppfattar som bra eftersom han inte har varit lika rolig eller lätt lurad som någon av de andra, ett barn värderar självklart utifrån sina behov! Vad gör mamman då? Är det kanske så att det har valts bort killar som barnen inte gillat eftersom de har haft en talan? Jag tror det. Påverkan från deras barn är ju uppenbar i den ensamstående situation mammorna befinner sig, klart att hon väljer till deras önskemål nu när de tillfrågas.

Nej, att välja en pappa är inte barnens uppgift och mammorna tycker jag kan börja i rätt ände och istället hitta en kille som de verkligen trivs med och efter att ha umgåtts ett tag kanske tiden är mogen för att presentera honom inför barnen.

Citat från "Ensam mamma söker"-hemsidan:
Vad säger barnen?
- De har haft otroligt höga förväntningar, de vill ju ha en pappa!

Antingen byter man titel på programmet till "Ensamma barn söker" eller så är det dags för mammorna att börja fundera på hur man introducerar en ny manlig person in i familjen. Tycker det hela känns ansvarlöst!


Om författaren

Författare:
Arvid Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2007 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: