sourze.se

Allt han vill - vara med sin son

Rebellrobban säger ni o blundar. Historien får aldrig tystna för tystnar den står han ensam mot socialtjänst och myndigheter.

Jag tillhör den generation som omhändertogs av barnavårdsnämnden.
Jag tillhör den generation idag som anklagar samhället för att de stal mina bästa år.
Nu skall vi få upprättelse, några ser pengar, jag ser "gör inte om det igen".
Men det gör man-upprepar det.

Rebellrobban är en fighter. Han slåss mot väderkvarnen, Farsta Socialförvaltning, som tvångsomhändertagit hans son för att Robban inte duger som pappa. En rad tjänstemän och utredare har granskat Robban och funnit att han passar inte in i deras system - han kan inte sköta sitt barn.
Robban får på nåder träffa sin son varannan månad om han lyder socialförvaltningen och barnavårdsutredarna.
Han får inte säga till sin son att han älskar honom och vill att han ska bo hos "pappa".
Rebellrobban får inte ta med någon när han besöker sonen, han får inte fotografera eller på annat sätt låta någon dokumentera hans möten med barnet. Den formen av yttringar stör barnets anpassning till fosterfamiljen, skriver, Annika Holm.

Vidare ägnas i ett brev från förvaltningen ett långt stycke åt att Robban tog med sig en stödperson till Norrtälje i somras då han träffade sonen.
Stödpersonen är jag, sekreterare i Samhällets Styvbarn och efter träffen, med Robbans medgivande, skrev jag hans historia och det som utspelades vid mötet.
Detta står också i brevet.

Det finns inget stöd i lagen som förbjuder Robban att ta med stödperson när han åker till fosterhemmet. Det finns ingen lag som förbjuder någon att fotografera far och son.
Annika Holm, på socialförvaltningen skriver under sina brev till Robban med varma hälsningar, men hon har också klargjort att det är små utsikter att Robban får igen sin son.
Rebellrobbans son - kallar fosterfamiljen för mamma o pappa, vilken förnedring att höra detta när man besöker sitt barn. Eller att när barnet spontant frågar "när får jag komma hem till dig pappa", möts det av ogillande blickar och besvärande miner bakom ryggen..
Robban svarar att han skall slåss för deras rätt att vara tillsammans.

Jag minns hur jag bad att få komma hem men alltid fick höra, det går inte. Acceptera nu din nya fosterfamilj och glöm det gamla.
Jag var 6 år. Historien upprepar sig. Rebellrobbans son är sex år. Acceptera ditt öde mitt barn, Farsta socialförvaltning vet bäst. Barn skall inte växa upp med dem de älskar om inte samhället älskar föräldrarna. Samhällets styvbarn kommer i framtiden att vara barn till bl.a. Rebellrobban - om ingen reagerar eller hjälper Robban.
Rebellrobban skulle acceptera stöd i hemmet och hjälp hemma för att kunna ta hand om sin son, han är inte ovillig att ge sonen bästa möjliga trygghet men han vill vara med och skapa den.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2007 20:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: