sourze.se

7 steg att förbättra självkänslan!

Tvivlar du på om du duger? Har du tankar som: "Det är ingen mening jag försöker, jag kommer bara misslyckas. Jag är obetydlig, ingen vill lyssna på mig." Här kommer 7 steg som ökar självkänslan!

Genom arbetet som coach kan jag bekräfta att många människor lider av att tvivla på sig själva. Ofta är vi så upptagna av hur vi själva uppfattas när vi möter andra människor att vi missar fantastiska möten och stunder. Tvivel och osäkerhet hindrar oss från att satsa på våra drömmar. Här kommer 7 tips som kan hjälpa dig att förbättra din självkänsla. Det är du värd!

1. Affirmera.
Vår hjärna kan bara ha en tanke i huvudet åt gången. Istället för att tänka negativa tankar om dig själv kan du byta ut dem mot en tanke som ger dig kraft och energi. Våra tankar påverkar hur vi agerar. Genom att tänka positiva tankar skapar vi positiva handlingar. På så sätt får våra tankar konsekvenser i verkligheten. Hitta på din egen affirmation eller använd någon av de nedanstående. Tänk dem minst 10 gånger om dagen, gärna fler. Fokusera!

"Jag duger utmärkt som jag är!"
"Jag är en härlig person och människor njuter av att umgås med mig."
"Jag fokuserar på mina drömmar och mål."
"Jag har en stark inre kraft och styrka."

2. Leta nya perspektiv.
Vilka är dina valda sanningar som du ser livet med? Vilka filter använder du på dina glasögon när du tittar på omvärlden och möter människor? Hur påverkar dessa filter din självkänsla?

Tänk dig nu en person som du uppfattar har en stark självkänsla. Hur tror du den personen ser på världen? Vilka filter använder den på sina glasögon som gör att hon eller han tolkar världen på ett annorluna sätt?

Genom att leta nya perspektiv på tillvaron, perspektiv som inte är negativ för dig själv, utvecklar du ett nytt förhållningssätt till omvärlden. Leta bevis för att de nya perspektiven är sanna! Precis som du tidigare har hittat bevis som bekräftade dina negativa tolkningar av omvärlden så söker du nu medvetet bevis för de positiva perspektiven.

Hur skulle ditt liv se ut om du antar perspektivet att du är en härlig person som är nyfiken på livet?

3. Våga och utmana dig själv!
Mod. Kliv utanför komfortzonen och våga det du inte trodde att du vågade. Det kan vara obehagligt men du kommer landa med båda fötterna på jorden. Ta små steg om det känns bättre, men utmana dig själv! Sätt upp ett utmanande mål för dig själv just nu! Skriv ned det och dela gärna med dig av detta till andra. Bestäm dig för att göra något denna vecka som främjar detta mål. Din självkänsla kommer att växa när du ser att du klarar mer än du trodde!

4. Sätt gränser.
När andra personer kliver över dina gränser är det oftast för att du själv inte har satt upp tydliga gränser för omvärlden. På vilket sätt låter du dina gränser överskridas i nuläget? Konsekvenser av att våra gränser överträds är t ex energiförlust, offerkänsla, dålig självkänsla, depression och känsla av att bli kränkt. Fundera på vad gränser är för dig? Skriv ned 5 gränser som du skulle vilja sätta upp gällande dig och som inte får överträdas! Hur kan du agera och kommunicera dina gränser till andra?

5. STOPP!
Vi har alla en negativ röst som hackar på oss och håller oss tillbaka. Den hindrar oss från att våga satsa på våra drömmar. Om rösten plågar dig, säg STOPP till den rösten. Bryt dessa negativa tankar om dig själv. Ersätt dem med positiva tankar som är gynsamma för dig. Om de negativa tankarna är ihärdiga, bryt hela situationen och gör något helt annat. Gör en annan aktivitet som kräver din koncentration.

6. Gör en bra sak för dig själv varje dag.
Ta hand om dig själv! Din själ och din kropp. Det kan innebära att du går en promenad i vackert väder, unnar dig en välluktande body lotion, tar ett varmt skumbad, slappnar av och lyssnar till härlig musik, avsätter tid för att motionera. Använd din fantasi! Allt som bevisar för dig själv att du är viktig och att du tar hand om dig själv är bra.

7. Skriv en bekräftelsebok!
Skapa en bekräftelsebok där du varje dag skriver ned allt positivt som hänt den dagen, saker du har gjort eller sagt som du är nöjd med, saker du är tacksam för i livet, positiva kommentarer du fått av andra, dina framsteg närmare dina mål. Love bomba dig själv!

Att förbättra sin självkänsla är en längre process som kräver tålamod och ihärdighet. Det är färskvara som behöver arbetas med kontinuerligt. Det är som att äta, bara för att du ätit en gång så kommer du för alltid vara mätt. Håll arbetet levande och i gengäld får du njuta mer av livet!

Lycka till!

/Carina Bång
Beteendevetare & dipl.coach
www.carinacoach.se
Om författaren

Författare:
Carina Bång

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2007 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: