sourze.se

Lefve Kronprinsessan Victoria - 30 år!

"Jag minns när Prinsessan Victoria föddes den 14 juli 1977. Den dagen tillbringade jag tillsammans med min i Sverige bosatte nordirländske kompis Bill Mellon. Vi fick för oss att vi skulle skriva en låt för att hylla kronprinsessans ankomst."

Jag minns när Prinsessan Victoria föddes den 14 juli 1977. Den dagen tillbringade jag tillsammans med min i Sverige bosatte nordirländske kompis Bill Mellon. Vi fick för oss att vi skulle skriva en låt för att hylla kronprinsessans ankomst. Det skulle bli en hit! Bill Mellon var Stockholms och troligen Sveriges isärklass bäste och definitivt populäraste barpianist. Han jobbade i pianobaren på nattklubben Bolaget på Grev Turegatan i Stockholm. Bolaget ägdes av dåtidens nöjeskung Sten Holmqvist och var motsvarigheten till dagens Café Opera eller Spy Bar. Det var kändisarnas vattenhål och raggställe.

Vi brukade träffas där på eftermiddagarna när lokalen var tom, ibland för att dricka kaffe, skriva låtar på den fantastiska flygeln som fanns där eller bara umgås. På just den tiden var det lite ovanligt för en nordirländare som Bill Mellon att umgås så nära med en sydirländare som jag, men vi tycktes ändå komma överens om att folk hemma på vår gröna ö inte var riktigt kloka just då och vi skulle inte bidra till striderna genom att driva irländsk politik här i Sverige. På den tiden, må ni tro, visste svenskarna knappast var den gröna ön Irland låg. Det var först tio år senare som landet Irland fick ett genombrott hos svenskarna. Jag fick ofta förklara för svenskar att Dublin var Irlands huvudstad.

När Prinsessan Victoria föddes såg centrala Stockholm mer eller mindre likadan ut som den gör i dag. Med undantag av en och annan namnbyte på gatorna skulle nog Bill Mellon och andra 70-tals Stockholmare känna igen sig. Men det fanns en annan stämning i stan då. Socialdemokratin hade fått stort genomslag under 60-talet och Sverige år 1977 var ett land som alla, och jag överdriver inte när jag säger ALLA andra europeiska länderna avundades. Här fungerade allting. Här fanns låg arbetslöshet och bra ekonomi såväl som kanonbra framtidsutsikter för 20- och 30-talisterna som byggde upp systemet. Bill Mellon och jag, när vi spelade på pianobarer i Stockholm fick 300kr/gig och det var motsvarande dagens 3000kr. Finns det någon barpianist i Sverige i dag som får 3000kr/gig i lön? Jag tvivlar på det.

Framför allt, när kronprinsessan föddes var Sverige ett land som man kunde lita på, eller åtminstone verkade det så. Jag minns när man hörde talas om några konstigheter i andra länder hur man brukade säga "Sådant där inträffar inte i Sverige". Svenskarna var onekligen mycket naivare då än de är i dag för Sverige var i puberteten och skulle inte förlora sin oskuld förrän nio år senare då Statsministern Olof Palme skulle mördas på öppen gata. När jag säger att svenskarna var naivare menare jag att alla här trodde gott om alla andra och de litade för mycket på allting inom systemet. Ingenting ifrågasattes. Expressen var landets största tidning och betraktades som liberalernas blaska medan Aftonbladet hade ryktet om sig att bestå av skäggiga och trätoffelsbärande vänstervridna journalister som tycktes bry sig mer om socialdemokratisk politik än exempelvis avslöjande av grova fel i samhället såsom tidningen i dag ständigt ägnar sig åt. Svenska Dagbladet lästes endast av överklassen sades det och DNs debattsida hade inte alls samma typ av påverkan på dagens rubriker som den tycks ha idag. Framför allt ifrågasattes inte myndigheterna - det var som om de var ofelbara bara för att de var svenska myndigheter!

Samma vecka som Kronprinsessan Victoria föddes läste jag i tidningarna om hur flera Assyriska flyktingar hade tilldelats bostäder i Rinkeby och Tensta. Deras barn skulle växa upp med hemspråksundervisning och de skulle knappast umgås med svenska barn - inte för att man ville ha det så, utan mer för att socialdemokraterna var så förbannat okunniga i integrationsfrågor att de inbillade sig att dessa stackare skulle trivas bättre om de hade varandra som sällskap istället för att integreras med svenskarna.

När kronprinsessan föddes var ABBA stora ut i världen. På hemmaplan var det svenska dansband som gällde. Bert Karlsson var på gång och två unga musiker Torgny Söderberg och Lasse Holm hade ihopkopplats. De skulle under de kommande åren skriva några av tidernas största svenska låtar till kommande artister på 80-talet såsom Herreys, Carola, Kicki Danielsson mfl. Dock höll Sverige just då på att sucka över hur gruppen "Forbes", som ett par månader innan Victorias ankomst skämde ut Sverige vid Eurovision Song Contest genom att hamna sist med låten "Beatles".

Det blev aldrig någon Victoria-låt. Istället skrev Bill Mellon och jag en annan låt som blev början av min professionella karriär i musikbranschen. Men jag glömmer aldrig den där sommardagen den 14 juli 1977 då vi satt där vid pianot på Grev Turegatan och ansträngde oss för att skriva en låt till den kungliga bebisen. Vi fixade inte det den dagen, men en sak var Bill Mellon och jag överens om redan då - att det var bra att Victorias namn stavades med ett "c" som på engelska istället för ett "k". Hon skulle bli en bra drottning, precis som Englands Victoria som regerade i 64 år.

I dag trettio år senare vill jag bara säga följande: Lefve Kronprinsessan! Lefve Konungen! Och framför allt - Lefve Sverige!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 jul 2007 14:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: