sourze.se

Live Earth: Alla coola bryr sig nu om miljön

"Med Live Earth breddar nu klimatfrågan sin publik. En ny generation ungdomar får känna att det är coolt att bry sig. Låt oss hoppas att en del av dem också väljer att bli politiker."

Kanske hade jag gjort mer nytta som artist än som politiker. Visserligen kan jag ta de flesta ackord både på piano och gitarr, men det är nog ändå inte i musiken min talang ligger. Och oavsett vad folk tycker om mina åsikter skulle troligen de flesta tycka att jag pratar bättre än jag sjunger. Vi får alla göra vår insats på det vis som passar vår egen talang.

Live Earth är ett underbart initiativ. Jag minns 80-talets motsvarighet Live Aid som storslaget och uppseendeväckande. Inte orkade jag lyssna på alla politiska tal, och inte skulle jag ha förstått allt om jag försökt, men det spelade ingen roll. Budskapet var tydligt. En massa av mina idoler brydde sig om vad som hände med världen. Coola människor brydde sig om världen. Jag ville vara cool.

Vi som växte upp på 80-talet kunde vara både coola och omtänksamma. Det såg Bob Geldof till genom Live Aid. Jag tycker Geldof var häftigare än Al Gore är, men Gore har tillgång till betydligt bättre informationskanaler och enormt mycket mer pengar. Jag är övertygad om att Live Earth bidrar till något liknande. Ingen som tar miljöproblemen på allvar behöver skämmas från och med idag. Tvärtom. Det är miljömotståndarna som är töntar. Alla coola bryr sig om miljön.

Det finns universitetskurser i retorik har själv läst 3 poäng och många gör pengar på att lära andra att tala. Trots det kan den bästa retoriker svårligen mäta sig i genomslagskraft med duktiga artister. Att väcka starka känslor och öppna människors sinnen för nya idéer och tankar - det kan musik och poesi bättre. När vi lyssnar på den musik vi gillar är vi försvarslösa. Känslor väcks, humör skiftar och vi påverkas på ett djupare plan. Att kombinera musik med politiska budskap är mycket effektivt. Vad
hade vänstern varit utan proggen eller de kommunistiska kampsångerna?

Miljörörelsen och den gröna politiska rörelsen har aldrig haft några självklara låtar. I miljöpartiet har vi testat diverse sånger för att stärka oss på kongresser, oftast en text som partivännen Roland von Malmborg skrivit till Beethovens nionde symfoni den symfoni som mest är känd som Europahymnen, tänkt som "nationalsång" åt EU ironiskt nog. Om maskros och tjärdoft har varit populär, liksom Änglamark. Det är naturligt att söka efter passande musik till viktiga händelser. Musik stärker gemenskap och ger energi.

Nu börjar Almedalsveckan. Alla partier har scenen varsin kväll i Almedalens park i Visby på Gotland. De flesta partiledare är där själv väntar jag en bebis i slutet av veckan så jag håller mig hemma. Självklart har alla partier musik och politiska tal i kombination på scenen. Bra tal förstärks av bra musik.

Med Live Earth breddar nu klimatfrågan sin publik. En ny generation ungdomar får känna att det är coolt att bry sig. Låt oss hoppas att en del av dem också väljer att bli politiker. För även om musikens kraft är stor så vore det synd ifall alla som bryr sig om världen valde att bli artister.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2007 00:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: