sourze.se

Kina eller USA - vilket har bäst folkrätt?

Jag såg Reinfeldt skaka hand med Kinas ledare igår och började tänka.

På nyheterna ser jag hur Reinfeldt skakar hand med Hu Jintau, Kinas ledare, och får höra hur nya stora framtida affärer gjorts upp med densamma. Jag försöker att vara helt fri från gamla spöken om Kina och ska låta detta sjunka in och se hur hjärnan reagerar.

Blått och rött blir lila, lila påminner mig om banden som de homosexuella hade på sig i Lund när de gick en marsch. Tankarna leds omedelbart till förtryck, som till stor del inte finns kvar i dessa dagar i Sverige mot homosexuella, bara lite, men i vissa länder innebär det dödstraff, i Kina vet jag inte. Nej, jag får nog inte låta hjärnan arbeta fritt, får nog gräva lite i arkiven på min mänskliga hårddisk som befinner sig mellan öronen och antagligen skulle behöva formatteras efter allt som varit genom åren, men jag gör ett försök.

Började läsa kinesiska på kvällar 1989, då jag kände att det skulle bli en oerhörd framtida marknad inom alla områden. Stora svenska företag skickade anställda på kinesiska kurser och det sa mig att jag var på rätt väg.
Det var ett mycket intressant språk men jag hade hoppats på en kinesisk lärare, jag är kanske gammalmodig av mig, men det hade känts bättre. Den 4 Juni angriper så "Folkets befrielsearmé" studenter som demonstrerar. Hundratals om inte tusentals dör, jag tror inte att jag vill lära känna detta land just nu, om än det ska bli viktigt för handel i framtiden. Känns mer moraliskt rätt att plocka svenska jordgubbar om jag behöver pengar, så jag slutar med kinesiskan och tänker på annat. Men är det rätt väg att ta?
Borde jag inte lära mig kinesiskan och sätta mig in i hur de tänker och har det innan jag pekar och talar om hur de ska leva sina liv och styra sitt land? Jag menar inte att man ska acceptera mord genom stridsvagnar mot cyklister på ett torg, men ska man inte istället för att hitta boven kanske försöka förstå det kinesiska tänkandet och folket?
Amerika brukar vara snabbt att klaga på Kina, men har alla samma rättigheter i USA? Finns det verkligen yttrandefrihet och demokrati i USA för alla som bor där? Är det rätt av Sverige och andra länder som går mot Kinas sätt att behandla medborgare på, att tjäna pengar på densamma? Att skicka idrottare dit 2008 om det är sant att familjer som bott i flera generationer i samma hus bara tvärt av vräks från sina hem för att ge plats åt OS?

Önskar att jag hade läst vidare på kinesiskan så att jag kunde åkt dit själv och skaffat mig en uppfattning på plats, media har en förmåga att ge en skarvad bild av verkligheten då pengar brukar bestämma i slutändan trots allt. Det gör de dock inte i mitt hem, här har alla yttrandefrihet och här råder demokrati, ibland kan det vara jobbigt att fyra personer ska komma fram till t ex vilken bil vi ska köpa, men det blir alltid bra till slut.

Måste nog fundera, studera via internet och lyssna på er på Sourze och mycket annat innan jag kan bilda mig en uppfattning. Till syvende sist ligger väl beslutet i vad man vill kalla att "gå framåt" för ett land, och hur det ska göras, och om vi lever rätt eller inte.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2007 23:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: